Logo Realitatea.md

O gunoiște neautorizată a apărut la Trușeni. Primarul interimar al Capitalei a efectuat o „vizită surpriză” la fața locului (FOTO/VIDEO)

06 August 2018, 12:22 // Societate

Primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a efectuat o inspecție fulger la o gunoiște neautorizată din localitatea Trușeni, care a fost creată fără acordul Primăriei și fără vreo autorizație de la autoritățile ecologice responsabile de aceste activități. Vizita a fost oragizată de către Codreanu direct după ședința operativă a serviciilor Primăriei, la care au participat funcționari din cadrul instituției și mass media.

Foto: Primăria Capitalei

Potrivit primarului interimar, gunoiștea neautorizată a început să apară pe un teren care a aparținut primăriei Trușeni și pe carea aceasta la vândut unui agent economic. „V-am adus azi aici la o nouă criză ecologică care se poate lansa, dacă putem să zicem așa. Tot ce se aduce și se aruncă aici neautorizat se scurge în râul Bâc și ajunge în oraș. Eu am solicitat informații să văd când s-a vândut, cum s-a vândut și cui, dacă s-a autorizat acest lucru și dacă toate procedurile au fost legale. Aici, pe lângă gunoi de construcție se aduce și se aruncă și cauciuc, care se dicompune foarte greu și elimină toxine foarte periculoase pentru sănătate și se duce în sol. Eu am fost martor două săptămâni în urmă cum un camion al unei companii de producere a băuturilor alcoolice evacua aici reziduri, ceea ce evident este periculos. Atunci am dispus imediat stoparea tuturor acțiunilor de acest gen”, a afirmat edilul interimar.

Ruslan Codreanu a declarat că a sesizat Agenția Ecologică pentru a vedea dacă a eliberat autorizație de deschidere a unei astfel de gunoiște, pentru că municipalitatea nu a făcut acest lucru. „Voi depune o sesizare și la Procuratură pentru a deschide un dosar pe acest caz, pentru a vedea cine se face vinovat de această catastrofă ecologică. Inspecția Ecologică urmează să preia probe de sol pentru a vedea care este gradul de poluare. De asemenea, voi solicita și blocarea accesului la această gunoiște pe durata anchetei acestui caz”, a afirmat Codreanu.

Primarul susține că a fost sesizat de către localnicii orașului Trușeni, care au observat că gunoiul se evacuează aici de aproximativ 2 ani. Gunoiștea neautorizată este amplasată la periferia  oraşului Chişinău, direct pe malul râului Bâc, pe teritoriul administrativ al comunei Truşeni și se extinde pe o suprafaţă de câteva hectare de pământ.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3137 0.4515%
USD USD 17.0729 0.0926%
RUB RUB 0.2568 2.1074%
RON RON 4.1402 0.3588%
UAH UAH 0.6145 0.2447%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile