Logo Realitatea.md

O judecătoare din Spania cere stabilirea paternității celebrului Salvador Dali! Rămășițele pământești ale lui ar putea fi exhumate (FOTO)

13 Iulie 2017, 20:35 // Life

O judecătoare din Madrid care se ocupă de un dosar ce include o cerere de stabilire a paternității care îl vizează pe artistul spaniol Salvador Dali a ordonat exhumarea rămășițelor pământești ale pictorului, pe 20 iulie, pentru recoltarea unor mostre de ADN, au anunțat joi mai multe surse, citate de Agerpres.ro.

Foto: spanish-trails.com

Hotărârea poate fi atacată în cadrul unui recurs, care, dacă va avea câștig de cauză, ar bloca exhumarea.

Un purtător de cuvânt al Fundației Salvador Dali din Figueras, orașul natal al pictorului, a declarat pentru AFP că a primit un document judiciar care îl înștiința că exhumarea va avea loc pe 20 iulie.

O purtătoare de cuvânt a justiției madrilene a precizat că operațiunea a fost programată pentru ora locală 09.30 (07.30 GMT) în acea zi. Prelevările de ADN vor fi făcute direct din mormântul artistului și mostrele vor fi trimise la un institut din Madrid pentru realizarea analizelor necesare.

Fundația artistului, al cărei sediu se află în teatrul-muzeu în care Dali a fost înhumat, a demarat un recurs împotriva hotărârii judecătoarei madrilene care a ordonat la sfârșitul lunii iunie prelevarea unor mostre ADN din scheletul pictorului, care a murit în 1989. 

În foto: Pilar Abel Martinez

Marți, justiția a realizat o prelevare de salivă de la reclamantă, Pilar Abel Martinez. În vârstă de 61 de ani, această ghicitoare în cărți de tarot locuiește în Figueras și încearcă de mai mulți ani să dovedească în instanță că este fiica unică a celebrului artist.

Potrivit declarațiilor sale, care prezintă și zone "de umbră", mama ei l-a cunoscut pe Dali atunci când lucra ca slujnică în casa unor prieteni ai pictorului, în stațiunea balneară Port-Lligat.

Ea s-a căsătorit cu un alt bărbat după ce a rămas însărcinată și a născut-o apoi pe Pilar. Reclamanta afirmă că atunci când avea vârsta de opt ani, bunica ei i-a dezvăluit identitatea reală a tatălui ei biologic.

Mama ei i-a confirmat apoi informația, în 2007 și, potrivit spuselor sale, la acea confesiune au asistat câțiva martori.

Judecătoarea din Madrid a considerat că exhumarea este "necesară", deoarece "nu există alte rămășițe biologice, nici personale, pentru a efectua o comparație".

Procesul este programat să înceapă pe 18 septembrie la Madrid. Acuzații sunt Fundația Salvador Dali și Ministerul Bugetului — moștenitorii uriașului patrimoniu lăsat în urmă de celebrul artist spaniol.

Dacă filiația va fi dovedită, Pilar Abel Martinez va putea să demareze proceduri judiciare pentru a revendica partea ei de moștenire.

Salvador Dali a fost căsătorit cu Gala, fosta soție a poetului francez Paul Eluard, în perioada 1934-1982. Cuplul nu a avut copii. 

Salvador Dali, un celebru artist suprarealist, a murit pe 24 ianuarie 1989 într-un spital din Figueres din Catalonia, la vârsta de 84 de ani, după o viață intensă și trepidantă, alimentată de creațiile sale artistice și de numeroase extravaganțe.

Extrem de bogat, dar cuprins de disperare, artistul și-a petrecut ultimii șapte ani din viață trăind izolat în castelul său din Pubol, aflat la câțiva kilometri de Girona, înconjurat de surori medicale și secretare, potrivit AFP.

A fost înmormântat în orașul lui natal, Figueres.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5526 -1.2869%
USD USD 16.8289 0.4638%
RUB RUB 0.2657 -1.3368%
RON RON 4.1904 -1.2769%
UAH UAH 0.6394 0.0783%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile