Logo Realitatea.md

O nouă grădiniță renovată pe banii României a fost inaugurată în satul Hansca din raionul Ialoveni (FOTO)

11 Iulie 2018, 16:41 // Societate

Grădinița din localitatea Hansca, raionul Ialoveni a fost astăzi inaugurată după renovarea acesteia în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova.

Foto: mecc.gov.md

Pentru reparația grădiniței din satul Hansca au fost alocate mijloace financiare în sumă de 4.169.415 MDL, dintre care Guvernul României a oferit 3.480.311 MDL, iar Autoritățile Publice Locale – 689.104 MDL. Din aceste fonduri au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului, au fost instalate uși și ferestre noi, a fost reparat sistemul de încălzire, de ventilare, precum și cel de apă și canalizare. Totodată, a fost amenajat și dotat blocul alimentar al instituției și construită o centrală termică, ce asigură căldura atât în gimnaziu, cât și în grădinița din localitate.

În prezent, grădinița din satul Hansca are deschise două grupe unde își fac studiile 70 de copii. În total, în localitate sunt 128 de copii de vârsta preșcolară.

În context, menționăm că România a alocat 26 de milioane de euro pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova". De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe, prin intermediul a 940 proiecte gestionate de FISM.

„România susține ferm și hotărât parcursul european al Republicii Moldova. Prin evenimentul de astăzi aducem o parte din Europa în localitatea Hansca. Pentru a privi cu încredere spre viitor este esențial să investim durabil în educație, în special pentru tânăra generație. Ne dorim ca prin colaborarea noastră să ne aducem contribuția la consolidarea instituțională a Republicii Moldova", a afirmat în cadrul evenimentului Ambasadorul, României la Chișinău, Daniel Ioniță.

La rândul ei, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant și substanțial pe care îl acordă Republicii Moldova în renovarea și dotarea grădinițelor, precum și comunității locale pentru receptivitatea și responsabilitatea de care au dat dovadă. „Mă bucur să constat că vă implicați în procesul de creare a unor condiții favorabile pentru educarea acestor copii minunați. Sunt ferm convinsă că doar acționând împreună putem contribui la dezvoltarea lor fizică, emoțională, cognitivă și socială, factori indispensabili pentru formarea viitorilor cetățeni activi", a subliniat oficialul.

Amintim că, România a alocat 26 de milioane de euro pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare de la noi din țară. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe, prin intermediul a 940 proiecte gestionate de FISM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.5929%
USD USD 17.1324 0.0210%
RUB RUB 0.2616 1.0819%
RON RON 4.0880 0.4842%
UAH UAH 0.6344 0.6186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile