Logo Realitatea.md

O parte din produsele moldovenești vor fi exportate fără taxe vamale în Rusia, timp de șase luni. Dodon explică acest ”regim liberalizat” (video)

05 Noiembrie 2018, 16:38 // Economie

Începând cu 1 ianuarie 2019, vom exporta pe piața rusă mai multe produse moldovenești, fără taxe vamale. Este vorba despre 5 categorii de mărfuri printre care: fructe, legume, conserve și produsele de vinificație. Despre asta a anunțat Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, privind bilanțul vizitei sale în Federația Rusă. Pentru șefului statului, o echipă de experți ai Rosselhoznadzor și Rospotrebnadzor vor efectua o vizită în R. Moldova, pentru a efectua verificări în privința calității mai multor produse moldovenești.

Președintele țării a menționat de ce au fost selectate anume aceste cinci categorii de produse.

“Anume aceste 5 poziții tarifare: fructe, legume, conserve, produsele de vinificație reprezintă volumul cel mai important al exportului produselor moldovenești. Agricultorii noștri, producătorii de mere au rămas cu merele în câmpuri, deoarece prețul a fost foarte mic. A fost prețul foarte jos la struguri în acest an”, a menționat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

„Dacă până acum producătorul de mere trebuia să lase la vamă o taxa de 1.50-2 lei, acum aceasta va dispărea, dar va atrage și consecințe pentru cumpărătorii moldoveni. Evident ca consecință, prețul pe piața internă va crește. Producătorii de produse respective vor putea vinde marfa sa cu preț mai mare”, a adăugat șeful statului.

Întrebat de ce liberalizarea s-a făcut doar pentru 6 luni, Igor Dodon a menționat că astfel de decizii și negocieri trebuie purtate de către Guvern.

“Cu regret, Guvernul R. Moldova ultimul an și jumătate nu discută cu partenerii din Federația Rusă. Primele contacte la nivel de Ministerul de Externe va avea loc în această săptămână, pe data de 8 noiembrie. În premieră, după martie 2017, când Guvernul R. Moldova a interzis tuturor colaboratorilor instituțiilor de stat să meargă în Federația Rusă. Suntem siguri că la expirarea acestor șase luni, în R. Moldova va fi un alt Guvern, care va duce negocieri cu Federația Rusă și va lua decizii. Fiindcă această decizie excepțională este luată la rugămintea președintelui RM. Evident că noi ne dorim să fie liberalizat tot exportul și ne-am dori ca această liberalizare a exportului să aibă loc necondiționat”, a zis Igor Dodon la o conferință de presă la Reședința de Stat.

Președintele a ținut să precizeze că tot mai multe companii vor putea beneficia de această ”ofertă”.

“În afară de aceasta, am discutat cu partenerii noștri din Federația Rusă ca în timpul apropiat la Chișinău să vină reprezentanții Rosselhoznadzor și Rospotrebnadzor. Este vorba de peste 200 de companii, care, la moment, exportă produsele agroalimentare. De exemplu, în vinificație sunt 12 companii din Găgăuzia, dar din restul teritoriilor din R.M. sunt doar 5-6. În industria conservelor sunt doar 3 fabrici de conserve, dar sunt și altele… Orhei, altele, care la moment nu pot să-și exporte produsele pe piața rusă”, a ținut să precizeze Igor Dodon.

“În 2015 am avut 20 de mii de tone, 2016 - 107 de mii de tone, anul trecut - 214 de mii de tone, în 8 luni ale anul curent- 125 de mii de tone. Eu consider că anul acesta exportul va fi mai mare decât anul trecut”, spune Dodon.

Președintele nu exclude însă că taxele ar putea reveni în funcție de rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.  

”Dacă rămâne același Guvern și aceeași majoritate parlamentară, care nu vor să discute cu nimeni, nu vor să aibă relații cu toți, taxele vor reveni. Pro Moldova înseamnă să ai relații bune cu toți – și cu Estul, și cu Vestul. Nu înseamnă să mergi în genunchi în fața cuiva. Noi suntem independenți suveran. Nu este exclus ca după șase luni, dacă nu se schimbă situația din R. Moldova, taxele ar putea să revină, dar și unele interdicții mai dure”, a conchis Igor Dodon.

Conferința de presă susținută de președintele Igor Dodon poate fi urmărită pe www.realitatealive.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0977 0.0000%
USD USD 17.9332 0.0000%
RUB RUB 0.2781 0.0000%
RON RON 4.2210 0.0000%
UAH UAH 0.6805 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile