Logo Realitatea.md

O procuroră, o avocată și un medic! Cine sunt ceilalți suspecți reținuți în dosarul „coruperii judecătorilor”

24 Octombrie 2018, 14:30 // Societate

Pe lângă cele cinci judecătoare reținute de către procurorii și ofițerii anticorupție, sunt vizați în dosar încă cinci suspecți: un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat. 

Deocamdată, presa a identificat că este vorba despre procurora Vera Chiranda, despre avocata Nadejda Agatii și despre medicul obstricean Vadim Scarlat, scrie Realitatea.md cu referire la ZdG.md.

Foto: Vera Chiranda, Nadejda Agatii, Vadim Scarlat

Vera Chiranda activează în cadrul Procuraturii sectorului Centru, municipiul Chișinău. În 2015 Chiranda a fost decorată cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2016 i-a fost acordată Medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa II.

Dinstincția i-a fost oferită cu prilejul Zilei lucrătorului procuraturii, „luând în considerație rezultatele activității desfășurate, indicatorii de performanță, calitățile profesionale și morale ale unor procurori”.

Procurora a ridicat în 2017 un salariu de peste 223 de mii de lei. Vera Chiranda are în proprietate un apartament de circa 104 m.p., al cărui valoare se ridică la peste 473 de mii de lei. Funcționara nu deține terenuri, mașini sau alte imobile.

Nadejda Agatii deține licență de avocat din 2015. Înainte de a activa în avocatură, a fost procuroră în Procuratura sect. Centru. A plecat din funcție în decembrie 2014, din proprie inițiativă. 

La plecare, conform declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, a primit o îndemnizație unică în valoare de 73,2 mii de lei. Tot atunci ea declara că deținea două terenuri, o casă de locuit și o construcție de peste 600 m.p., dobândită în anul 2014.

Vadim Scarlat este medic ginecolog-obstetrician la Institutul Mamei și Copilului și la o clinică privată din Capitală. Pe rețelele de socializare, dar și în mai multe articole de presă, el este cotat ca fiind unul dintre cei mai buni obstetricieni din țară. Scarlat a participat la seminare informative și este prezent în mai multe topuri realizate de mame.

Amintim că în dosar figurează judecătoarele: Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș, Liubovi Brînza, Svetlana Tizu și Victoria Hadîcă. Mai multe citiți AICI.

Conform materialelor cauzei penale, magistratele au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatei și procurorei în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate.

Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau „clienții” judecătoarelor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

CITEȘTE ȘI:

Eduard Harunjen comentează perchezițiile: CINCI judecători sunt suspectați de acte de corupție

10 rețineri după o zi de percheziții la Curtea de Apel și Jud. Centru. Printre cei încătușați – cei cinci magistrați bănuiți de corupție

STOP CADRU Cum se numără mita în biroul unui judecător vizat de perchezițiile PA și CNA

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile