Logo Realitatea.md

O școală pentru viitorii părinți a fost deschisă și la Tiraspol, tot cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (FOTO)

01 Octombrie 2018, 16:25 // Societate

Viitorii părinți din Tiraspol și Grigoriopol vor putea învăța secretele acestei „meserii” la o școală specială, inaugurată recent în cadrul Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol. La instruirile din centrul perinatal vor putea veni viitoarele mame și viitorii tați pentru a învăța cum să se pregătească de venirea pe lume a bebelușului și cum să-l îngrijească ulterior. 

Foto: UNDP Moldova

Sesiunile de informare vor fi organizate o dată pe săptămână. Doctorii le vor explica diferențele dintre nașterea naturală și cezariană, sursele și nivelurile de durere în timpul nașterii și cum să aibă grijă de sine și de copil.

În total, la Școala Perinatală vor activa trei specialiști: un ginecolog, un neonatolog și un psiholog.

Școala Perinatală a fost deschisă în la inițiativa Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate (CICS) și a fost realizată datorită finanțării europene, oferite prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii", implementat de PNUD. 

„Fiecare trimestru de sarcină vine cu noi senzații, emoții și uneori griji. Aici, femeile gravide vor recunoaște schimbările din organismul lor și împreună cu partenerii vor înțelege cum se dezvoltă copilul. Școala noastră operează cu informație veridică acum, când toți suntem tentați să aflăm de pe Internet ce se întâmplă cu starea noastră de sănătate", spune Lilia Onea, fondatoarea Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate din Tiraspol.

„Lecțiile vor avea loc într-o atmosferă prietenoasă, familială, de aceea suntem convinși că aceste cursuri vor fi foarte populare", a punctat Natalia Slepuha, directoarea Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol.

Datorită finanțării UE, o astfel de școală deja funcționează la Criuleni. „Așa cum am spus acum două săptămâni la deschiderea Școlii Perinatale din Criuleni, din perspectiva propriei experiențe, fiind tată a patru copii sănătoși și soț al unei femei sănătoase, mă simt avantajat că totul a mers bine în familia mea. Am simțit personal cât de importantă este îngrijirea pre și postnatală și asistență aproape de familie și casă. În cel de-al doilea rând, ca reprezentant al Delegației UE, sunt mulțumit să văd că sprijinul nostru răspunde necesităților reale și concrete ale populației și îmbunătăţeşte viața cotidiană a familiilor, așa cum a fost în cazul familiei mele," a menționat Marco Gemmer, șef al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.

În Criuleni a fost deschisă o școală unde părinții se pregătesc de venirea pe lume a bebelușilor și învăță cum să-i îngrijească în primele ore din viață (FOTO, VIDEO)

„Sunt plăcut surprinsă. Cred că ce voi afla aici mă va ajuta să evit multe greșeli de care dai cu ușurință pe Internet", a spus Aliona, una dintre participantele la cursurile lansate imediat după inaugurarea școlii. 

Anual, peste 1.680 de femei nasc la Centrul Mamei și Copilului din Tiraspol.

Citeste tot despre: părinți, PNUD, școală perinatală, Tiraspol, UE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.4735%
USD USD 17.2491 0.1422%
RUB RUB 0.2705 1.0082%
RON RON 4.1319 0.5255%
UAH UAH 0.6338 0.0158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile