Logo Realitatea.md

Șoarecii trimiși în spațiu ne vor învăța cum să supraviețuim pe Marte

03 Iulie 2018, 06:10 // Life

SpaceX a lansat o rachetă Falcon 9 către Stația Spațială Internațională, pe care se află nici mai mult, nici mai puțin de 20 de șoareci de laborator.

Șoarecii au fost trimiși în spațiu ca parte a unui studiu realizat de Center for Sleep and Circadian Biology din cadrul Northwestern University. Din acești șoareci, zece vor petrece 90 de zile în orbită, pe când ceilalți zece se vor întoarce pe Pământ după doar 30 de zile.

Astfel, oamenii de știință vor putea înțelege mai bine cum afectează spațiul procesele biologice din corpurile lor, precum ritmurile circadiene și bacteriile din organism.

Sursa foto: Thomas McMullan/Alphr

Toți șoarecii au gemeni identici care vor rămâne pe Pământ în timp ce aceștia se află în spațiu. Ei vor fi supuși, în laboratoarele NASA, la aceleași condiții ca frații lor din spațiu. Ideea cu gemenii a venit după ce NASA a finalizat studiul cu gemeni umani.

În acel studiu, astronautul Scott Kelly a petrecut un an în spațiu, pe când fratele lui, Mark, astronaut și el, a rămas pe Pământ. Cercetătorii au concluzionat că timpul petrecut în spațiu a afectat 7% din genele lui Scott, informează Playtech.

Oamenii de știință au demonstrat că timpul petrecut în spațiu contribuie la creșterea unei multitudini de riscuri – cel de a-ți pierde vederea și de a dezvolta cancer fiind doar unele din ele. Totuși, nu se cunosc efectele exacte ale petrecerii unei perioade îndelungate de timp în spațiu.

O misiune pe Marte va dura, cel mai probabil, ani întregi, motiv pentru care trebuie să înțelegem riscurile aferente înainte de a trimite oameni pe planeta vecină.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile