Logo Realitatea.md

Oazu Nantoi îi învață pe consilieri cum să se comporte la ședințe: Să nu mă puneți să telefonez să mi se aducă electroșocherul

28 Iulie 2015, 21:29 // Politica

Ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău nu a trecut astăzi fără scântei și replici între fracțiunile PSRM și PL. Totuși, decanul de vârstă al CMC, Oazu Nantoi, cel care a prezidat ședința, a dat dovadă de un caracter echilibrat și nu o singură dată i-a îndemnat pe consilieri să vorbească calm și să se respecte. Acesta nu a ezitat nici să intervină în certurile aprinse dintre liberalul Dorin Chirtoacă și socialistul Ion Ceban. 

Foto: chisinau.md

Din start, Nantoi a ținut să clarifice că în CMC nu a fost constituită o majoritate, prin urmare nu sunt partide de stânga și de dreapta. 

”Noi am constatat că o lună a trecut, iar negocierile privind constituirea coaliției în CMC nu au avut loc. Rămâne deschisă întrebarea când aceste negocieri vor avea loc și când se vor încheia. Atât timp cât negocierile nu au avut loc, eu cred că nu avem niciun motiv formal să ne împărțim între putere și opoziție, nu este majoritate și nu este minoritate”, a spus Nantoi.

De asemenea, acesta i-a îndemnat de mai multe ori pe consilierii din fracțiunile PL și PSRM să se calmeze, fără a ridica tonul, în ciuda certurilor din sala de ședințe, atitudine pentru care mai mulți consilieri l-au aplaudat :”Eu nu fac aici educație, dar trebuie să ne respectăm și să nu pierdem timpul degeaba și în fața camerelor de luat vederi. Noi am ieșit din campanie electorală, vă chem pe toți la un comportament responsabil, eu vă rog frumos, stimați colegi, nu ne stă bine”. 

De asemenea, Nantoi i-a luat apărarea secretarului fracțiunii PPEM, Veaceslav Bulat, atunci când Chirtoacă i-a spus să își retragă cuvintele precum că nu l-ar interesa ce s-a întâmplat până acum la nivel central. Imediat a intervenit și Nantoi.

”Noi nu ne referim la esența celor negociate, noi ne referim la modalitatea netransparentă. Nu ”ei bine”, domnule primar, haideți să ne respectăm reciproc și să înțelegem exact cuvintele pe care le formulăm și vă chem la constructivism”, a adăugat acesta. 

Un alt moment în care Nantoi a intervenit a fost cearta dintre liberali și socialiști privind alegerea datei următoarei ședințe a CMC. Liberalii au susținut propunerea PPEM de a convoca ședința la 3 septembrie, în timp ce socialiștii doreau să se întrunească peste 10 zile. 

”Această propunere (de 3 septembrie n. red.) nu ne împiedică să comandăm o bere rece și să începem negocierile privind crearea unei coaliții și repartizarea comisiilor. Dacă ați acceptat să stau eu aici, să nu mă puneți să telefonez să mi se aducă electroșocherul (aparatul de electrocutare n. red.). Mai mult să nu mă desemnați președinte ale ședinței, vă rog frumos”, a spus în glumă decanul de vârstă. 

Amintim că disputele de la ședință au început după ce socialiștii au propus includerea pe ordinea de zi a subiectului privind constituirea comisiilor consultative de specialitate. Propunerea fost respinsă de liberali, care au declarat că aceste comisii nu pot fi formate la ședința de constituire a CMC.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile