Logo Realitatea.md

Octavian Țîcu: „De foarte multe ori am avut numiri în interior care nici măcar nu au fost discutate în fracțiuni sau în bloc”

06 August 2019, 11:31 // Politica

I-a fost mai ușor să umble cu capul spart pe vremea când era boxer decât acum, când este implicat în politică. Octavian Țîcu a vorbit despre problemele blocului ACUM, despre înțelegerea temporară dintre PAS-DA-PSRM, dar și despre partajări de funcții în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Captare video

Octavian Țîcu afirmă că una dintre problemele blocului ACUM este o lipsă de comunicare eficientă cu alegătorii săi, în primul rând, dar și cu restul societății, pentru că sunt lucruri care ar fi trebuit nuanțate de la început. „Dacă le explicam adecvat, am fi avut altă înțelegere, în primul rând din partea alegătorilor noștri, care sunt cei mai nemulțumiți și cei mai nerăbdători”, a spus deputatul.

„Ar fi trebuit să se spună din start că nu este o guvernare plenară, nu este un act de guvernare printr-o coaliție, ci este o înțelegere temporară pentru dezoligarhizarea statului, pentru eliberarea statului din captivitatea instituțiilor, înlăturarea principalilor oameni care au fost incluși în declarația privind statul capturat. Ar fi însemnat să le spunem că, după îndeplinirea tuturor acestor criterii, Republica Moldova are nevoie de alte alegeri și de un alt Parlament, de alegeri corecte prin instituțiile care deja sunt eliberate din captivitate, pentru că la ora actuală felul cum au avut loc alegerile și repartizarea nu reflectă, de fapt, profilul partidelor politice ale acestei coaliții”, a mai spus Țîcu.

Deputatul consideră că Blocul ACUM a intrat într-un joc foarte periculos în care au loc partajări de funcții, ministere, concursuri, comisii parlamentare, mai recent – ambasadori la paritate cu Partidul Socialiștilor.

„Se încearcă amestecul între dreapta și stânga din dorința de a crea o formă hibridă de guvernare care nu știu la ce poate duce, dar riscurile sunt foarte mari pentru noi toți și noi le-am văzut, pentru că Partidul Socialiștilor are foarte multe schelete în dulapuri, așa să zicem, unul din cele mai mari fiind chiar Igor Dodon. Și acest lucru creează foarte multe impedimente pentru noi în dorința de a fi sinceri și în dorința de a curăța statul și a-l dezoligarhiza”, a afirmat Octavian Țîcu.

O altă problemă a Blocului, potrivit lui Octavian Țîcu, este faptul că s-a divizat în două fracțiuni, care au devenit poli de putere chiar în interiorul blocului.

„Pe rivalitatea dintre PAS și DA, Partidul Socialiștilor și Igor Dodon construiesc foarte multe strategii. Și acest lucru este evident în felul în care are loc poziționarea unui funcționar sau unui concurs față de celălalt și, în afară de asta, fiecare din cele două componente politizează ministerele și instituțiile pe care le posedă. La un moment dat, spre exemplu, am avut senzația că Maia Sandu și PAS-ul și-au privatizat Guvernul și au această senzație că Guvernul ar fi o emanație a Partidului Acțiune și Solidaritate; la rândul lui, Andrei Năstase acționează consecvent. De foarte multe ori am avut numiri în interior care nici măcar nu au fost discutate în fracțiuni sau în bloc, foarte multe întruniri pe care le-am avut ca un bloc au încetat a mai fi, consiliul blocului a încetat să mai existe, nu au existat negocieri sau măcar informări ale deputaților în cadrul fracțiunilor și am avut chiar situații de numiri despre care noi am auzit din presă”, a spus deputatul blocului ACUM.

Octavian Țîcu a adus și exemple în acest sens, cum ar fi numirea ministrei de Justiție, votul lui Andrei Năstase la APCE sau numirea secretarului Guvernului. „Deci sunt lucruri care au încălcat spiritul blocului, nu există o transparență a deciziilor și lucrul acesta a generat foarte multe frustrări în interiorul blocului”, a adăugat deputatul.

Acesta a afirmat că lucrurile sunt complicate în interiorul Blocului, pentru că socialiștii vorbesc deja de un acord de lungă durată, ceea ce ar putea să nu fie susținu de foarte mulți deputați.

„Plahotniuc ne-a lăsat o moștenire foarte bogată în privința lui Igor Dodon și cu înregistrările care dovedesc clar complicitatea lui în mai multe acțiuni antistatale legate de Federația Rusă și Republica Moldova. Prin urmare, va fi un test de rezistență pentru acest acord, dar dincolo de asta aprofundarea acestei colaborări va fi extrem de nocivă pentru noi, în primul rând, pentru Blocul ACUM”, a comentat Țîcu.

Potrivit deputatului, Moscova va dori să aibă o putere politică pentru a-și conserva propriile interese, după ce a ajutat să fie transferul de putere de la PD la actuala guvernare.

„Este un mod de acțiune pe care îl au și marile puteri - Statele Unite și Uniunea Europeană. Este o situație în care noi nu vorbim de un stat independent. Republica Moldova nu este un stat independent, Republica Moldova are o suveranitate limitată. Dacă ambasadorul Statelor Unite intră la cel mai puternic om din Republica Moldova și-i spune în 15 minute câteva lucruri și el pleacă, cedând toată puterea, sau dacă 35 de deputați socialiști sunt ridicați și duși în Parlamentul, în Duma Federației Ruse, sau dacă președintele unei țări de 22 de ori merge la Moscova pentru nu știu ce negocieri – este clar despre ce fel de independență vorbim. Este vorba de o reprezentativitate a anumitor partide politice în acest joc pe care marile puteri îl desfășoară pe tabla de șah a politicului”, a spus Țîcu.

Deputatul a concluzionat din lucrurile cu care s-a finalizat sesiunea, că Partidul Socialiștilor își dorește o continuare a acestei colaborări, o aprofundare și chiar o guvernare stabilă pe patru ani de zile. El a menționat, de asemenea, că în interiorul blocului nu există consens din punctul acesta de vedere.

VEZI ȘI:

Va participa sau nu Andrei Năstase la alegerile locale? Răspunsul lui Octavian Țîcu

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile