Logo Realitatea.md

Odată cu încălzirea de afară, medicii epidemiologi atenționează cetățenii asupra riscului sporit de infectare cu campylobacter

26 Mai 2018, 11:48 // Actualitate

Medicii epidemiologi avertizează populaţia despre riscul sporit de infectare cu bacteriene care provoacă în rândul populației boli diareice acute și sistemice, numită în termeni medicali - campylobacter. Maladia se înregistrează pe parcursul întregului an, însă creșterea numărului de cazuri este caracteristică pentru perioada caldă a anului.

Foto Simbol

Potrivit medicului epidemiolog al Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău din cadrul Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Adriana Jitari, campylobacter este printre cele mai frecvente infecții bacteriene care provoacă în rândul populației boli diareice acute și sistemice, transmite IPN.

Boala apare la toate grupele de vârstă. Incidența cea mai mare este raportată la copiii cu vârsta sub cinci ani, următoarea categorie de risc fiind adulții tineri. La adulți, campilobacterioza este mai frecventă în rândul locuitorilor din mediul rural, persoanelor a căror activitate este asociate cu animale și păsări de curte. Infecția este contagioasă și se răspândeşte rapid prin contactul direct, precum atingerea mâinilor unei persoane infectate. Boala se transmite timp de zece zile înainte de apariția simptomelor și două-trei săptămâni de la debutul bolii.

Cea mai frecventă cale de transmitere este cea alimentară, prin consumul de lapte nepasteurizat, carne de pasăre insuficient tratată termic. Frecvent se întâmplă ca mama să manipuleze biberonul sau suzeta sugarului după ce a contactat cu carnea de pui. Mai rar, dar se întâmplă, prin contactul direct cu fecalele animalelor infectate.

Boala se poate manifesta prin dureri abdominale uneori cu crampe, diaree, greață și stări de vomă şi febră. Manifestările clinice determinate de campylobacterioză nu se deosebesc de cele cauzate de alți agenți etiologici ai bolilor diareice acute cu Salmonella și Shighella. Infecția poate fi prevenită prin respectarea regulilor de igienă personală: spălatul pe mâini cât mai des.

În municipiul Chișinău, în toamna anului 2017 au fost înregistrate primele cazuri de campylobacterioză. De la începutul anului s-au înregistrat trei cazuri la copii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)