Logo Realitatea.md

Ofertă generoasă din partea SUA: Recompensă până la 7 milioane dolari pentru informații utile prinderii a doi lideri ai unei grupări libaneze

11 Octombrie 2017, 11:54 // În lume

Statele Unite au promis marți recompense ce pot ajunge la șapte milioane de dolari în schimbul unor informații utile prinderii a doi lideri ai grupării șiite libaneze Hezbollah, considerată de 20 de ani de către Washington ca o "organizație teroristă", transmite Agerpres.ro

Foto: twitter/Departament of State

Departamentul de Stat american dorește astfel să obțină informații ce ar putea conduce la "localizarea, arestarea sau condamnarea în orice țară" a lui Talal Hamiyah și a lui Fouad Chokr, au anunțat oficiali de la Washington. SUA sunt pregătite să ofere până la șapte milioane de dolari pentru primul și până la cinci milioane pentru cel de-al doilea.

Conform Departamentului de Stat, Talal Hamiyah "conduce ramura teroristă internațională a Hezbollah" și a fost "legat de mai multe atentate teroriste" sau "răpiri vizând americani". Fouad Chokr este "un înalt comandant militar al forțelor grupării din sudul Libanului", care a jucat "un rol-cheie în recentele operațiuni militare ale Hezbollah în Siria", dar de asemenea, în urmă cu mai mult timp, în atacul soldat cu peste 200 de morți, în 1983, în rândul pușcașilor americani, la Beirut.

După 20 de ani de când a fost plasată pe lista neagră de către Washington, "Hezbollah rămâne una din organizațiile teroriste cele mai periculoase din lume", a apreciat coordonatorul pentru contraterorism de la departamentul de Stat, Nathan Sales. Recompensele anunțate sunt "o nouă etapă pentru a crește presiunea asupra lor și a organizației lor", a spus el jurnaliștilor.

El a chemat aliații SUA să desemneze de asemenea Hezbollah ca "organizație teroristă" și să nu facă o "falsă distincție" între ramura politică și cea militară. "Hezbollah este o organizație teroristă de la A la Z", a insistat oficialul american.

Uniunea Europeană nu a clasat decât ramura militară a grupării islamiste pe lista sa de organizații teroriste.

În timp ce administrația Trump se pregătește să-și prezinte în această săptămână poziția față de acordul nuclear iranian, Nathan Sales a declarat de asemenea că Hezbollah a putut deveni o "amenințare globală" doar grație "susținerii" de către Teheran. SUA acuză Iranul că încalcă "spiritul" acordului din 2015 prin rolul său "destabilizator" în Orientul Mijlociu și prin "susținerea terorismului".

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7904 -0.0111%
USD USD 16.8264 0.0053%
RUB RUB 0.2562 1.5055%
RON RON 4.2465 -0.0447%
UAH UAH 0.5995 -0.0167%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile