Logo Realitatea.md

OFICIAL: Dedeman își retrage proiectul de 20 de milioane de euro din Republica Moldova, din cauza birocrației

20 Octombrie 2017, 12:54 // Economie

Dedeman a luat decizia de a-și retrage definitiv proiectul de 20 de milioane de euro, pe care intenționa să-l lanseze în Republica Moldova. Compania a enunțat motive legate de bariere administrative, birocrație excesivă și lipsa unei certitudini în privința deciziei autorităților locale.

Foto simbol

Potrivit unui comunicat al Consiliului de Administrație al „Piele SA”, transmis prin intermediul avocatului Andrei Bivol, procedurile de retragere a proiectului au fost deja demarate.

În anul 2014 rețeaua românească de retail Dedeman și-a anunțat intenția de a veni pe piața Republicii Moldova. În august 2015 Dedeman a încheiat un contract cu Piele SA în scopul construirii unui complex comercial pe terenurile deținute de aceasta.

Conform înțelegerii părților, cele peste 50 de clădiri ale fostei fabrici de piele construite anii 1950-1960, majoritatea în stare avariată, urmau a fi demolate. Întreaga zonă urma a fi reamenajată prin construcția unui centru comercial cu 460 locuri de parcare pentru clienți și 50 locuri de parcare pentru angajați și spații verzi.

Valoarea planificată a investiției era de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe de 200 angajați, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport, cleaning, etc.).

În toamna anului 2015 Primăria Municipiului Chișinău a refuzat eliberarea certificatului de urbanism la proiectarea obiectivului respectiv. Autoritatea a invocat că ar fi necesară schimbarea codului de folosință a terenurilor în Planul Urbanistic General.

Beneficiarii s-au conformat tuturor cerințelor înaintate de autoritățile publice. Proiectul fost avizat de autoritățile competente parcurgând toate procedurile necesare. În decembrie 2016, după multiple amânări, Primăria a transmis proiectul Consiliului Municipal Chișinău pentru a fi aprobatdefinitiv. Din acel moment, potrivit sursei, proiectul a rămas blocat până în prezent.

Pe bani.md găsiți schița proiectului Planul Urbanistic Zonal privind amplasarea acestui complex comercial 

Anterior, unul dintre fondatorii companiei, Dragoș Pavăl, a menționat încadrul unui interviu că planul de extindere a rețelei de magazine Dedeman în Republica Moldova a eșuat.

„Planul nostru a fost să mergem în Moldova, ca să învățăm să operăm o firmă în afara României. Și după ce învățăm, luăm o decizie să mergem într-o piață care nu e neapărat lângă noi. Nu ne-a reușit pasul cu Moldova. Suntem perseverenți. Până la urmă, vom reuși. Învățăm, după care mergem mai departe”, a declarat Dragoș Pavăl.

CITEȘTE ȘI: 

Agentul economic care planifică să deschidă CC „Dedeman” la Chișinău, promite investiții de 20 mln de euro. Schița preliminară a proiectului (FOTO, VIDEO) 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7033 0.1113%
USD USD 16.9892 -0.0959%
RUB RUB 0.2588 1.2916%
RON RON 4.2217 0.1281%
UAH UAH 0.6076 -0.1151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile