Logo Realitatea.md

Oficialii europeni exclud aderarea Turciei la Uniunea Europeană în „viitorul apropiat”

13 Septembrie 2017, 13:26 // În lume

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri că Turcia nu va adera la Uniunea Europeană în viitorul apropiat, întrucât regimul de la Ankara s-a îndepărtat de principiile justiţiei şi de valorile europene fundamentale.

„Poziţia Ankarei exclude aderarea la UE a Turciei în viitorul apropiat. De o perioadă considerabilă de timp, Turcia se îndepărtează de Uniunea Europeană în salturi peste limită. Jurnaliştii trebuie să fie în redacţii, pe fondul unor dezbateri aprinse, şi nu în închisoare. Fac un apel astăzi la puterile din Turcia: permiteţi-le jurnaliştilor noştri să plece; şi nu doar jurnaliştilor noştri. Nu ne mai numiţi statele şi membrii guvernelor drept fascişti şi nazişti”, a spus Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene consideră că regimul Recep Erdogan nu are intenţii sincere în privinţa aderării la Blocul comunitar, scrie MediaFax.

„Europa este un continent al democraţiei mature, iar cei care jignesc cu bună ştiinţă ridică podul dialogului. Uneori am impresia că există în Turcia oameni care doresc să ridice podul şi mai târziu să acuze Uniunea Europeană pentru eşecul negocierilor de aderare. Din partea noastră, va exista întotdeauna o mână întinsă, întinsă către cetăţenii de calitate ai Turciei şi către toţi cei care sunt dispuşi să lucreze cu noi pe baza valorilor comune”, a mai spus Juncker.

În ultimele luni, Turcia a arestat doi jurnalişti francezi sub acuzaţii de terorism în legătură cu un presupus sprijin acordat militanţilor kurzi, dar ulterior unul dintre ei a fost eliberat. Arestat în luna februarie, corespondentul cotidianului german Die Welt, Deniz Yucel, a fost acuzat de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan că lucrează ca "agent terorist".

Jurnaliştii europeni se adaugă celor peste 50.000 de persoane care au fost arestate în Turcia în legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016. Peste 170 de jurnalişti turci se regăsesc printre persoanele reţinute şi acuzate de susţinerea clericului musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil pentru tentativa de puci.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6333 0.1699%
USD USD 16.7050 0.4981%
RUB RUB 0.2685 0.1119%
RON RON 4.2473 0.3663%
UAH UAH 0.6409 0.9132%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile