Logo Realitatea.md

Avocatului Poporului, îngrijorat de condițiile de detenție a minorilor: Unicul penitenciar corespunzător standardelor e cel de la Goian (VIDEO)

27 Martie 2018, 12:26 // Societate

Unicul penitenciar din Republica Moldova în care sunt condiții normale pentru deținuții minori este cel de la Goian. În același timp, în diverse penitenciare din țară, zeci de copii se află în detenție alături de maturi, în condiții mizere, susțin angajații Oficiului Avocatului Poporului, care se arată îngrijorați de modul în care minorii din Republica Moldova își ispășesc pedeapsa. 

Foto simbol: wikimedia.org

Avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, susține că două cele mai mari probleme în acest sens sunt lipsa condițiilor adecvate de viață din penitenciare și lipsa programelor educative, care i-ar ajuta pe copii să-și depășească condiția de deținut și să-i pregătească pentru viața de după gratii. 

„Când copiii sunt repartizați în celule, nu se ține cont de confortul psihologic și compatibilitatea lor, iar de aici apar divrse situații fie de discriminare, fie chiar de agresiune între deținuți. Spre exemplu în penitenciarul din Bălți se deține un minor cu dizabilități singur într-o celulă, ceea ce e interzis. Ceilalți au un comportament de discriminare față de acest copil”, spune Maia Bănărescu.

De asemenea, avocata poporului se arată îngrijorată de cazurile de abuz sexual față de deținuții minori. Aceasta face referire și la un caz de acest gen, apărut în presă în luna decembrie 2017, și susține că o încălcare din partea angajaților penitenciarului a fost faptul că ei au făcut public numele băiatului suspectat de agresiune sexuală, înainte ca acesta să fie condamnat pe acest caz, fiindu-i astfel încălcată și prezumția nevinovăției acestui deținut. 

O altă problemă sesizată de avocata poporului este și lipsa asistenței psihologice de care au nevoie minorii deținuți:„Copiii au nevoie de asistență psihologică, dar aceasta nu e mereu adecvată, ei nu pot beneficia de acest serviciu atât timp cât au nevoie pentru că nu este un număr suficient de psihologi în penitenciare și nici spații unde să lise acorde această asistență psihologică”, susține Maia Bănărescu.

Avocata poporului pentru drepturile copilului a făcut apel la avocați și procurori să nu ceară în instanță măsuri de arest preventiv în privința minorilor: „Pedeapsa copiilor cu detenție trebuie să fie ultima măsură. Față de ei trenbuie să fie luate alte măsuri, nu doar arestul preventiv. Chem avocații și procurorii să ceară alte măsuri preventive decât arestul, căci copiii care pășesc pragul detenției devin și mai agresivi și mai închiși în sine”, spune Maia Bănărescu.

Potrivit avocatei poporului în penitenciarele din republică sunt circa 50 de copii deținuți, care ar trebui să fie transferați la Penitenciarul din Goian. Pentru aceasta însă e nevoie să fie construit aici un bloc adițional. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile