Logo Realitatea.md

Omul de afaceri Alexei Damaschin se declară victimă a unor dosare civile „fabricate” de magistratul Iurie Țurcan (VIDEO)

30 Iunie 2016, 22:56 // Societate

A fost un om cu avere, dar s-a trezit peste noapte că nu mai are nimic. Este cazul lui Alexei Damaschin, care susține că a devenit victima mai multor dosare civile, fabricate la comanda fostului magistrat al Judecătoriei sectorului Rîșcani, Iurie Țurcan. Acesta susține că fostul său partener de afaceri l-ar fi deposedat de mai multe imobile și bunuri comune. Acesta ar fi trecut toate activele pe firma soției sale, iar mai târziu a insistat că Damaschin și-ar fi dat acordul pentru această procedură. Acum, însă, ajutat de mai mulți complici, partenerul de afaceri al victimei a depus o cerere pentru a pune pe rol un dosar fals în încercarea de a scăpa de răspundere. 

Embed:

„A fost depus din nou la persoanele complice la falsificarea acestui dosar. Acest lucru a fost făcut intenționat cu scopul de a astupa urmele crimei săvârșite și de a fugi de răspundere. Cel mai straniu fapt este că așa un dosar în general nu poate să fie examinat deoarece așa cerere și așa dosar în instanța de judecată nu a existat”, a spus Alexei Damaschin.

Omul de afaceri a mai adăugat că acceptul judecătorilor de a examina aceast dosar este o încălcare clară a legislației. „Admiterea acestui dosar crează un precedent, și crează o situație foarte confuză în privința la această situație, deoarece nu poate să fie examinate niște dosare care nu există legal în instanța de judecată. Punerea lui pe rol vorbește despre faptul că instanța de judecată cu bună știință pune pe rol un dosar fals”, a mai spus Damaschin.

Mai mult, Alexei Damaschin susține că anume această cauză a fost utilizată în calitate de corp delict în dosarul de învinuire a fostului judecător Iurie Țurcan.

Potrivit procurorilor anticorupție, fostul magistrat și anumiţi angajaţi ai Judecătoriei Rîşcani, de comun acord cu alţi jurişti, au introdus în mod fraudulos modificări în programul informaţional de gestionare a dosarelor. Astfel, ei au evitat procedura legală de repartizare aleatorie a cauzelor civile. Aceștia au primit și examinat ilegal diferite acţiuni civile, asupra cărora au pronunțat hotărâri.

În urma acestor decizii luate de judecător, Primăria Chișinău a fost prejudiciată cu peste 100 de milioane de lei. În lista instituțiilor care au avut de suferit de pe urma acțiunilor magistratului se numără Banca Socială și „Calea Ferată din Moldova”, căreia i-au fost aduse prejudicii de aproximativ 92 milioane de lei.

Iurie Țurcan, fost magistrat la Judecătoria Râșcani, a fost implicat într-un scandal privind acordarea creditelor neperformante de la Banca de Economii. În luna decembrie trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-l lipsească pe Țurcan de imunitate, la solicitarea procurorului general de atunci, Corneliu Gurin.

Acum câteva zile, Iuliana Comanescu, specialist în cadrul Judecătoriei Rîșcani, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu suspendare în dosarul fostului magistrat. Aceasta este a treia condamnată în dosarul fostului judecător. Alte două, grefiera și un specialist din cadrul Judecătoriei Rîșcani au fost condamnate la patru și, respectiv, trei ani de închisoare cu suspendare, la mijlocul lunii ianuarie curent.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8548 -0.6599%
USD USD 17.6904 -0.3504%
RUB RUB 0.2817 0.0710%
RON RON 4.1950 -0.6913%
UAH UAH 0.6848 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile