Logo Realitatea.md

Opinie: PD dă peste cap planurile electorale ale PPDA pentru Primăria Chișinău. Andrei Năstase ar face bine să-și suspende candidatura

06 Martie 2018, 14:32 // Politica

Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, ar trebui să-și suspende candidatura pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și să participe la negocieri privind desemnarea candidatului comun pro-european, precum a anunțat astăzi liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc. Respectiv, în cazul în care Năstase nu își va suspenda candidatura, identificarea unui candidat comun va fi foarte dificilă. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

„Năstase vrea să silească celelalte partide să-l accepte pe el candidat unic, dar anunțul PD îi dă peste cap planurile electorale. Ar face bine să-și suspende candidatura și să participe cu celelalte partide proeuropene la negocieri privind desemnarea candidatului comun. Acum identificarea unui candidat comun va fi foarte dificilă, dacă Năstase nu își va suspenda candidatura sa și nu se va așeza, împreună cu ceilalți lideri proeuropeni, la masa tratativelor pentru găsirea unui candidat comun”, a declarat Nicolae Negru.

Analistul politic a mai adăugat că, în cazul în care partidele proeuropene nu vor ajunge la un numitor în privința înaintării unui candidat comun, atunci PD ar putea înainta un candidat independent, care nu va fi „legat” de formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc.  

„Dacă PAS, PUN, PPDA, PL și PPEM nu identifică un candidat comun înaintea primului tur, atunci democrații ar putea înainta un candidat independent, care să nu poate fi „legat” de PD. Plahotniuc încearcă astfel să îndrepte alegerile locale pe linia confruntării geopolitice chiar din primul tur”, a mai adăugat sursa citată.

De asemenea, Nicolae Negru a comentat declarațiavicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, care a spus că propunerea lui Vlad Plahotniuc ar fi „un măr otrăvit”.

”Slusari spune de fapt că Năstase nu are de gând să țină cont de ceea ce vor celelalte partide. El procedează exact așa cum a anticipat Plahotniuc, care a spus că va sprijini candidatul identificat de PAS, PUN, PPDA, PL și PPEM”, a conchis editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

Realitatea.md amintește că astăzi, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat că nu va înainta un candidat pentru Primăria Chișinău și va susține un candidat unic și pro-european pentru alegerile locale anticipate. Vlad Plahotniuc a atenționat reprezentanții formațiunilor de dreapta să nu se grăbească să renunțe la sprijinul PDM, așa cum s-a întâmplat la prezidențialele din 2016.

La rândul său, PAS și PPDA au anunțat că nu vor purta negocieri cu partidele pro-europene în vederea susținerii unui candidat comun la alegerile locale noi din municipiul Chișinău.

CITEȘTE ȘI:

PAS și PPDA reacționează la anunțul PDM privind alegerile anticipate din Chișinău: "Nu vor exista negocieri…"

Decizie SURPRIZĂ: PDM pledează pentru un candidat UNIC și pro-european pentru alegerile anticipate din mun. Chișinău (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile