Logo Realitatea.md

Orașul Bălți, plin de gunoi, în ajun de sărbători! Medicul-șef sanitar al municipiului: „Problema e destul de serioasă! Am sesizat Primăria” (FOTO)

22 Decembrie 2017, 11:27 // Societate

Problema deșeurilor în orașul Bălți încă nu a fost rezolvată. Mai mult, acesta s-a agravat chiar, în ajunul sărbătorilor de iarnă. Săptămâna aceasta agentul economic care evacua deșeurile a încetat să mai presteze serviciul și platourile de colectare a gunoiului sunt arhipline. Medicul-șef sanitar al municipiul Bălți, Veaceslav Chișlari, spune că porblema este foarte gravă și prezintă pericol real pentru locuitorii orașului.

„Acumularea cantităților date de gunoi prezintă un pericol real, în primul rând, de agravare a situației epidemiologice, fiindcă toți știu că deșeurile sunt medii de multiplicare a bacteriilor și a virușilor. Mai mult, din motiv că la noi nu se face selectarea deșeurilor, acolo sunt și produse alimentare, ceea ce duce la înmulțire animalelor vagabonde, în special a câinilor, care este o problemă destul de serioasă în municipiul Bălți. În acest context, există pericol de răspândire a infecțiilor, inclusiv și a rabiei”, a spus Veaceslav Chirilov, contactat de Realitatea.md.

În același timp, potrivit medicului-șef sanitar de stat al municipiului Bălți, există și pericolul de înmulțire a șobolanilor în imediata apropiere a caselor de locuit, care sunt, de asemenea, vectori de transmitere a maladiilor infecțioase. 

„Incontestabil, problema care s-a creat e una adestul de serioasă. Noi ne-am autosesizat în această privință și am anunțat Primăria despre acest pericol. E clar că soluționare acestei probleme ține de Primărie. Am făcut sesizarea la începutul acestei săptămâini, dar până ce nu s-au luat măsuri”, a menționat directorul Centrului de Sănătate Publică Bălți.

Amintim că, anterior Primăria satului Biliceni, în proprietatea căreia se află terenul pe care e amplasat poligonul de colectare a deșeurilor din Bălți, a anunțat că de pe 1 ianuarie nu va permite depozitarea gunoiului nesortat. Pentru ca deșeurile să fie sortate sunt necesare investiții în utilaje, pe care agentul economic în concesiunea căruia se află serviciul de colectare a deșeurilor din Bălți nu poate să le facă în condițiile actuale. Mai mult, antreprenorul intenționează să rezilieze și contractul actual prin care prestează servicii de transportare a deșeurilor, din motiv că, din spusele administratorului companiei, asupra sa se exercită presiuni din partea autorităților municipale din Bălți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5890 0.2097%
USD USD 17.0250 0.3229%
RUB RUB 0.2611 0.8887%
RON RON 4.1973 0.1862%
UAH UAH 0.6065 0.2148%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile