Logo Realitatea.md

Orașul din Europa unde se construiește primul cartier de locuințe scoase la o imprimantă 3D

08 Iulie 2018, 09:53 // Tech

Orașul Eindhoven din Olanda este prima urbă care va avea un cartier de locuințe scoase la o imprimantă 3D. Proiectul este realizat de un dezvoltator imobiliar, iar tehnologia prin care sunt înălțate casele a fost creată la Universitatea Tehnică din Eindhoven.

Foto: iamexpat.nl

Potrivit stirileprotv.ro, imprimanta creată de inginerii de la Universitatea Tehnică din Eindhoven are un braț robotic care se poate înălţa până la 4-5 metri și se mișcă pe o lungime de 12 metri și o lățime de 5.

Casele vor fi destinate familiilor cu cel puțin doi copii.

„Betonul pe care îl printează este moale ca o pastă, poți să-l apuci și să-l modelezi cu mâna. Dacă imprimanta se mișcă prea repede, straturile nu capătă suficientă rigiditate. În același timp, dacă imprimanta este prea lentă, stratul precedent deja se întărește și nu mai există o aderență bună cu noul strat. Trebuie să stabilim care este cea mai bună frecvență pentru depunerea straturilor succesive”, explică profesorul universitar Theo Shalet.

„Această tehnologie e diferită de turnarea obișnuită a cimentului. Și credem că e mai bine să fie folosită într-o hală, nu în aer liber unde poate să plouă sau să bată vântul. Preferăm să printăm elementele într-o incintă și apoi le transportăm și le asamblăm. Singura limitare ține doar de dimensiunile mijloacelor de transport. Gândiți-vă, de exemplu, la containerele pentru transport maritim”, a mai spus Shalet, potrivit sursei citate.

Prima casă - cu trei camere şi o suprafaţă de 95 metri pătraţi - urmează să fie predată la cheie la jumătatea anului viitor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile