Logo Realitatea.md

Orchestra Departamentului Trupelor de Carabinieri din cadrul MAI va avea uniformă nouă (VIDEO)

08 Iunie 2015, 18:49 // Actualitate
A cules toate aplauzele posibile de la italieni și a venit acasă cu Marele premiu. Orchestra-model a Departamentului Trupelor de Carabinieri din cadrul MAI s-a întors cu triumf din Italia și Franța, unde a participat la festivalurile internaţionale de muzică militară. Pe lângă locul I și premiul mare, orchestra de la Chișinău a fost decorată cu Premiul președintelui Republicii Italiene. Artiștii-militari au fost decorați si acasa, de conducerea Ministerului de Interne.
Foto: Carabinier.gov.md

Ministrul adjunct de Interne, Oleg Babin, le-a mulțumit muzicanților pentru îndeplinirea cu succes a misiunii, pe care au avut-o în Franța și Italia. 

”A câștigat un concurs prestigios a orcgestrelor din Italia la care au participat mai multe țări europene și orchestre profesionale din acest domeniu. Le mulțumim pentru că au fost cei care au dus mesajul și imaginea țării peste hotarele ei”, a declarat Oleg Babin.

Și pentru că fiecare faptă bună merită o răsplată pe măsură, surpriza nu a întârziat. În scurt timp, artiștii vor scăpa de uniforma depășită de ani.

”Prin decizia Ministrului Afacerilor Interne, de la finele lunii iunie, uniforma orchestrei-model va fi schimbată. Modelul uniformei a fost selectat chiar de orchestră, fiindcă dacă e să fim cinstiți, actuala uniformă este un pic demodată. Sperăm că prin lunile iulie sau august uniforma va avea o tentă mai europeană”, le-a promis viceministrul.

Militarii de la Chișinău au concurat pe aceeași scenă cu orchestrele, în care muzicanți au instrumente de ultimă generație, dar moldovenii au demonstrat că instrumentele uzate nu pot ascunde talentul.

”Dacă sincer, cu instrumentele noastre, muzicienii din celelalte orchestre se fotografiază ca obiecte de anticariat. Cu 30-40 de ani în urmă ei au cântat la asemenea instrumente. Ei sunt uimiți că noi reușim să scoatem așa sunete intonate la nivel înalt, din așa instrumente de proastă calitate”, a spus dirijorul principal, Oleg Cazacu.

Membrii orchestrei spun că își vor aminti mereu de emoțiile, pe care le-au trăit pe una din cele mai mari scene ale lumii.

Participanții la festival recunosc că experiența i-a determinat să fie mai responsabili, iar visul lor comun este să formeze o orchestră de cântece și dansuri cu care să colinde lumea în lung și-n lat.

”Prima dată primesc premiu de la MAI. Sunt foarte bucuros că am participat la acest concurs și am obținut locul întâi. Îmi place că tot colectivul nostru a fost bravo. Am danst Hora ca la Sud, Kan-Kan, Vals, și paradă cu orchestra. Sperăm și dorim foarte mult ca să fie format un ansamblu comun, iar eu să fiu membru”, a menționat participantul Vasile Cauia.

”Responsabilitatea am simțit-o acolo la festival. O responsabilitate foarte mare, pentru că să reprezinți țara peste hotare, în Italia, mai ales că nivelul festivalului și a concursului a fost foarte înalt, evident că și responsabilitatea a fost pe măsură. Acum, după ce mi s-a oferit și diplomă și ne-au și onorat, cred că responsabilitatea o să fie și mai mare”, a declarat participanta Veronica Serbin.

În Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Crabinieri al Ministerului Afacerilor Interne sunt 35 de instrumentiști, care participă din 2006 la festivaluri naționale și internaționale de muzică. Ei au evoluat cu succes pe scenele din Elveția, Germania, Italia, Franța, România și Federația Rusă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile