Logo Realitatea.md

Palmieri, stele şi… corupţie! Istoria blocului din sectorul Ciocana - o afacere eșuată

05 Noiembrie 2018, 09:08 // Societate

Promisiuni, lux, interese, acuzații, procese de judecată interminabile și visuri spulberate. Istoria complexului locativ „Palmieri și Stele” din capitală, în care peste 500 de familii au investit aproximativ 10 milioane de euro, nu are o finalitate nici la aproape 7 ani de la inițierea construcției.

Fondatorii afacerii au fost reținuți, apoi eliberați, iar administratorii insolvenței celor două companii implicate în proiect nu găsesc soluțiile pentru ca imobilele să fie finalizate, scrie ZdG.md.

Era luna august, anul 2005. În R. Moldova, comuniștii tocmai câștigaseră alegerile parlamentare și instalau un nou Guvern în frunte cu Vasile Tarlev, iar Vladimir Voronin se pregătea pentru al doilea mandat de președinte. Primarul capitalei era Serafim Urechean când autoritățile publice locale au oferit în arendă un teren cu o suprafață de aproximativ 1,8 ha de pe str. Ginta Latină 8 din sectorul Ciocana, mun. Chișinău, Uniunii Conducătorilor Auto din R. Moldova (UCA).

Doi ani mai târziu, în martie 2007, an în care Dorin Chirtoacă se pregătea să devină primar al capitalei, Uniunea a semnat un contract de societate civilă pentru acel teren cu firma „Galsam-Service” SRL, cu scopul construcției unui complex locativ modern, dotat cu bazin și grădiniță – „Palmieri și Stele”. În februarie 2009, perioadă în care comuniștii încă se aflau la guvernare, s-au făcut primii pași pentru construcția blocurilor: a fost obținut certificatul de urbanism.

La începutul anului 2012, în primii ani de guvernare pro-europeană, oficial, au început lucrările de construcție, după ce, în luna februarie, a fost eliberată autorizație de construcție. Toate documentele au fost emise pe numele UCA, arendașul terenului, în timp ce „Galsam-Service” era antreprenor general și compania care a elaborat proiectul.

Tatiana Vasilieva spune că, în 2012, a investit 32 de mii de euro într-un bloc care, în acel moment, avea construit doar fundamentul, dar care urma să fie gata în noiembrie 2013, așa cum o asigurau reprezentanții firmei de construcții.

O altă familie rămasă fără o locuință este cea a Silviei Merenco. Femeia spune că, în 2011, familia sa a hotărât să vândă apartamentul cu 3 odăi pe care îl aveau pentru a cumpăra în loc două apartamente cu 2 camere, pentru familia ei și a feciorului său.

Reportajul integral poate fi citit AICI.

CITEȘTE ȘI:

Dosarul blocului „Palmieri și Stele” de la Ciocana: O nouă cauză penală, sume enorme de bani și alte două persoane reținute

Dosarul „Palmieri și Stele”, trimis în judecată! Escrocii imobiliari vor fi trași la răspundere penală

Cele trei persoane, învinuite în dosarul „escrocheriilor cu apartamente”, în IZOLATOR. Oamenii legii au pus sechestru pe bunurile lor

VIDEO - Peste 400 de moldoveni, ÎNȘELAȚI. Au plătit milioane pentru construcția unor apartamente la Ciocana, dar nu le-au primit. Trei persoane, reținute


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile