Logo Realitatea.md

Până la finele lunii noiembrie, BERD urmează să aprobe o nouă Strategie pentru Republica Moldova

26 Septembrie 2017, 09:27 // Economie

Noua Strategie a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Republica Moldova (2017-2022) urmează a fi aprobată de boar-ul instituției până la finele lunii noiembrie curent. Declarația a fost făcută aseară de Mattia Romani, director general pentru economie, politică și guvernare BERD, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.

Foto: mec.gov.md

Mattia Romani a menționat că noua Strategie a BERD pentru Republica Moldova are drept priorități principale îmbunătățirea guvernării și consolidarea capacității de rezistență prin restructurarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și îmbunătățirea competitivității prin sprijinirea companiilor private în dezvoltarea capacităților și promovarea comercializării utilităților publice și a infrastructurii.

Potrivit oficialului european, pentru atingerea obiectivelor strategice până în 2022 sunt necesare fonduri de finanțare care vor include sprijin pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, energetice și municipale, obținerea liniilor de credit prin intermediul băncilor comerciale eligibile, promovarea dialogului  politic pentru a promova agenda de reformă economică, inclusiv climatul investițional și buna guvernare, sprijinirea capacității sectorului financiar, sprijinirea sectorului IMM-urilor, accentul  fiind pus pe companiile conduse de femei, implementarea proiectelor care vizează îmbunătățirea eficienței energetice în sectoare, etc.

La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că BERD este unul din partenerii strategici pentru Republica Moldova în procesul de implementare a proiectelor investiționale de importanță majoră în diferite domenii și autoritățile de la Chișinău susțin eforturile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în elaborarea și aplicarea unei noi strategii pentru țara noastră.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a accentuat că Guvernul Republicii Moldova mizează pe suportul BERD atât în realizarea proiectelor aflate în proces de implementare, cât și inițierea unor noi în infrastructură, drumuri, transport, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, energetică, etc. ”Dezvoltarea infrastructurii, rețelei de drumuri naționale și locale, interconexiunile pe gaze naturale și energie electrică, prin intermediul României cu sistemul comunitar, sporirea eficienței energetice, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii – sunt doar unele din obiectivele Guvernului în procesul de modernizare a economiei naționale. Și în acest context, susținerea partenerilor de dezvoltare ne va permite să realizăm aceste obiective cât mai calitativ și în baza unor standarde moderne și calitative”, a accentuat ministrul Calmîc.

De la lansarea sa în Republica Moldova, BERD a finanțat 116 proiecte în valoare de peste 1,15 miliarde de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 478 milioane EUR, dintre care 69% sunt alocate pentru infrastructură, 13% pentru sectorul energetic, 10% pentru industrie, comerț și agrobusiness , iar 8% pentru instituțiile financiare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5090 -1.0861%
USD USD 16.6523 -0.2271%
RUB RUB 0.2940 -0.6085%
RON RON 4.4000 -1.0991%
UAH UAH 0.6168 -0.1619%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)