Logo Realitatea.md

Parlamentul a votat! Elena Cobzac, judecător al CSJ. Cine e și cum s-a manifestat în fața Plenului (VIDEO)

08 Februarie 2018, 16:28 // Politica

Parlamentul a aprobat astăzi un proiect de hotărâre de numire a Elenei Cobzac în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Aceasta va ocupa postul respectiv până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Embed:

Cobzac a fost unicul candidat înscris în competiţia organizată de Consiliul Superior al Magistraturii pentru locul vacant de la CSJ.

În Plen judecătoarea a primit mai multe întrebări din partea deputaților, aceasta fiind întrebată despre bunurile de care dispune și integritatea judecătorului.

 „Totul este în limitele legale. Nu am mai mult nimic decât ceea ce a fost indicat în declarație. Nu am de adăugat nimic. Am doi copii care mă rog...”, a răspuns succint Cobzac. Deputata de partea fracțiunii PLDM, Maria Ciobanu, a calificat răspunsul candidatului drept unul jalnic. 

Potrivit declaraţiei sale de avere din 2016, Cobzac deţine un apartament şi o casă de vacanţă. Judecătoarea mai are o maşină Mazda, fabricată în 2007, pe care a cumpărat-o în 2015 cu 15 mii de lei.

Judecătoarea a fost întrebată de liberala Alina Zotea despre starea justiției din Republica Moldova. 

„Opinia mea despre justiția din Moldova eu pot să o spun din punctul meu de vedere, cum eu îmi execut obligațiile mele și colegii mei. Sigur că majoritatea nu va fi de acord cu mine, dar vă asigur că eu și colegii mei executăm obligațiunile noastre în strictă conformitate cu prevederile legii și a constituției Republicii Moldova. Altceva nu pot să vă spun. Asta e tot”, a declarat judecătoarea. 

Cu toate acestea, deputații au menționat că practica CSJ „reprezintă un concurs fără de concurs, și se efectuează chiar dacă este doar un singur candidat”. 

Elena Cobzac activează în justiţie din 1996 şi a deţinut pe parcursul anilor funcţii în cadrul Judecătoriei sectorului Râşcani, municipiul Chişinău, apoi la Curtea de Apel Chişinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 0.0000%
USD USD 17.1322 0.0000%
RUB RUB 0.2559 0.0000%
RON RON 4.0703 0.0000%
UAH UAH 0.6291 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile