Logo Realitatea.md

Parlamentul European dezbate astăzi un raport privind implementarea Acordului de Asociere UE-R. Moldova

13 Noiembrie 2018, 18:01 // Actualitate

Parlamentul European organizează în această seară dezbateri cu privire la implementarea Acordului de Asociere Moldova-UE. Discuțiile se vor axa pe acordurile bilaterale comerciale şi pe politica europeană de vecinătate.

Foto simbol: Debating Europe

”La patru ani de la semnarea de către UE a trei Acorduri de Asociere (AA), inclusiv a unui acord privind o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina, și la doi ani de la deplina sa intrare în vigoare, Parlamentul European a decis să evalueze nivelul de punere în aplicare a acestor acorduri, în conformitate cu angajamentul său ferm față de cei mai apropiați parteneri estici și față de relațiile lor cu UE”, se arată în raportul PE.

În cadrul pregătirii prezentului raport, pe lângă reuniunile sale periodice și frecvente cu autoritățile Republicii Moldova, cu liderii opoziției și cu reprezentanți ai societății civile, precum și cu reprezentanții Comisiei Europene și ai SEAE, Comisia pentru afaceri externe a întreprins o misiune de anchetă în Republica Moldova în aprilie 2018 și a comandat trei studii ale experților publicate în ultimele șase luni – privind reforma electorală, nivelul de punere în aplicare a AA și cadrul instituțional al acestei puneri în aplicare.

Raportul se referă la cadrul instituțional în vigoare pentru punerea în aplicare a AA, atât din partea Republicii Moldova, cât și din partea UE, cu accent asupra capacității, în ceea ce privește resursele umane și competențele specifice, de a asigura punerea deplină în aplicare a legislației aplicabile și monitorizarea acesteia. În particular, se propune crearea unui grup special de sprijin al UE pentru Moldova, condiționat de progrese în respectarea standardelor democratice, pentru a crește furnizarea de competență statului moldovean.

În contextul unor informații distorsionate distribuite de unii politicieni și instituții mass-media, eurodeputatul român Andi Cristea, copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova a recomandat politicienilor de la Chişinău să nu se joace cu teme importante legate de interesul naţional al Moldovei şi să nu desfăşoare campanie electorală pe seama Uniunii Europene.

Potrivit europarlamentarului, Parlamentul European nu va revizui regimul fără vize pentru cetățenii moldoveni.

”Recomand politicienilor în afirmare electorală de la Chișinău să nu se joace cu teme importante legate de interesul național. Nu se pune problema atingerii regimului de vize pentru Republica Moldova, vehicularea acestei idei face rău Chișinăului. Nu faceți campanie pe seama UE în lunile următoare. Cetățenii Republicii Moldova merită mai mult respect și sunt mai importanți decât interesele politice inguste de campanie”, se arată în mesajul lui Andi Cristea.

Dezbaterile vor începe la ora 17:30 (ora 18:30, ora Moldovei) și pot fi urmărite în direct pe www.europarl.europa.eu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 -0.0383%
USD USD 18.0329 0.2663%
RUB RUB 0.2785 -0.6067%
RON RON 4.2187 0.0166%
UAH UAH 0.6843 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile