Logo Realitatea.md

Parlamentul Republicii Moldovei, Ucrainei și Georgiei își unesc forța. Vor constitui o Adunare Interparlamentară

24 Mai 2018, 21:06 // Politica

Republica Moldova va participa la negocierile pentru constituirea Adunării Interparlamentare a Radei Supreme a Ucrainei, Parlamentului Georgiei și Parlamentului Republicii Moldova. Parlamentul a aprobat, în ședință plenară, un proiect de hotărâre în acest sens.

Foto Simbol: news.ro

Zilele următoare, o delegație a Parlamentului, condusă de Speakerul Andrian Candu va efectua o vizită în Georgia pentru a discuta inclusiv aspecte legate de funcționarea Adunării Interparlamentare. Lucrările de constituire a Adunării Parlamentare urmează să se desfășoare pe data de 9 iunie la Kiev. Parlamentarii din cele 3 țări vor adopta și semna Manifestul și Statutul de funcționare a Adunării Interparlamentare.

Adunarea Interparlamentară a Radei Supreme a Ucrainei, Parlamentului Georgiei și Parlamentului Republicii Moldova va reprezenta o instituție interparlamentară consultativă, constituită cu scopul de a aborda subiecte și proiecte de interes comun pentru cele 3 țări. Obiectivul Adunării va fi discutarea provocărilor cu care se confruntă, transferul de bune practici în domeniul procesului legislativ, agrearea pozițiilor comune în materie de politică externă.

Ideea constituirii a fost enunțată și agreată la Conferința interparlamentară de nivel înalt de la Chișinău, organizată, pentru prima dată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților  Parlamentelor  Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei.

Actualmente, există un forum interparlamentar similar – Adunarea Parlamentară Polonia – Moldova, constituită în iulie 2011. Adunarea este un forum pentru dialog și cooperare, un organism consultativ interparlamentar al cărui scop este elaborarea punctelor de vedere comune privind proiectele și problemele de interes bilateral. Adunarea se întrunește în sesiuni plenare, convocate o dată pe an, alternativ în Republica Polonă și în Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 0.0000%
USD USD 17.1322 0.0000%
RUB RUB 0.2559 0.0000%
RON RON 4.0703 0.0000%
UAH UAH 0.6291 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile