Logo Realitatea.md

Parlamentul va desfășura pe parcursul sesiunii de primăvară circa o sută de acțiuni de control asupra executării legilor

14 Februarie 2018, 17:48 // Politica

Comisiile parlamentare permanente vor realiza circa o sută de acțiuni de control parlamentar asupra executării legilor, în perioada sesiunii de primăvară a anului curent. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, în ședința de astăzi, calendarul audierilor planificate pentru această perioadă.

Astfel, cele zece comisii vor organiza audieri publice și vor asigura controlul asupra respectării termenelor de executare a legislației de către Guvern, ministere, alte instituții și autorități publice. În urma audierilor, controalelor și vizitelor de documentare deputații vor înainta autorităților centrale recomandări de îmbunătățire a legislației.

Comisia agricultură și industrie alimentară urmează să audieze subiectele ce țin de: reforma sectorului știință și cercetare în domeniul agricol, situația în sectorul vitivinicol, implementarea Legii apelor, Legii cu privire la transportul naval, precum și a Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) etc.

Comisia economie, buget și finanțe are inclusă pe agendă promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, reabilitarea drumurilor din fondurile interne și externe, realizarea proiectelor de asistență în domeniul securității energetice, precum și audierea rapoartelor de activitate a unui șir de instituții, precum Bănca Națională a Moldovei, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică

Comisia politică externă și integrare europeană va examina măsurile de armonizare a legislației naționale la acquis-ul comunitar, va audia instituțiile responsabile de încheierea tratatelor bilaterale de securitate socială și nivelul de implementare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Comisia juridică, numiri și imunități va examina gradul de realizare a Strategiei de reformare a sectorului justiției

Comisia mediu și dezvoltare regională va desfășura audieri asupra implementării Planului național de extindere a suprafețelor cu vegetație forestieră, asupra resurselor de ape subterane și a problemei irigării terenurilor agricole. La fel vor examina securitatea în bazinul fluviului Nistru.

Comisia protecție socială, sănătate și familie se va axa pe subiecte precum sănătatea mentală, controlul și profilaxia tuberculozei, protecția copiilor în situație de risc, controlul tutunului, protecția socială a veteranilor, reforma sistemului de pensii și executarea bugetului de asigurări sociale și cel al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică va examina subiecte ce țin de securitatea și controlul traficului rutier, securitatea aeronautică, activitatea de testare a integrității instituționale, deficiențele regimului penitenciar și fenomenul corupției în domeniul ocrotirii sănătății vor fi în vizorul

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va examina situația serviciilor media audiovizuale și politica națională de dezvoltare a mass-media, va exercita control parlamentar asupra realizării Legii privind accesul la informație și cea privind regulile de conduită a spectatorilor în cadrul competițiilor sportive. Totodată, deputații planifică audierea instituțiilor responsabile de respectarea drepturilor de autor și a altor drepturi conexe.

Comisia administrație publică va monitoriza implementarea Strategiei privind reforma administrației publice, controlul examinării petițiilor și audienței cetățenilor, planificarea strategică de dezvoltare comunitară a autorităților locale sunt câteva dinte subiectele care vor fi examinate de

Comisia drepturile omului și relații interetnice se va axa pe realizarea drepturilor pacienților, asigurarea egalității și eliminarea discriminării, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a celor fără adăpost, a deținuților etc.

Potrivit art. 111 din Regulamentul Parlamentului, controlul asupra executării legii (publicarea în termenele stabilite, organizarea studierii prevederilor legii etc.) de către organele şi persoanele competente, precum şi determinarea eficienţei acţiunii legii revin comisiei permanente de profil.

Realitatea.md amintește că la 7 februarie curent, Parlamentul a anunțat că pe parcursul anului curent, în premieră se va efectua analiza juridică și de impact a mai multor legi, prin intermediul evaluării ex-post.

Citeste tot despre: impact, legi, o sută de acțiuni, Parlament
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile