Logo Realitatea.md

Partidele politice, îndemnate să-și depună rapoartele financiare. Trei formațiuni riscă sancțiuni

24 Octombrie 2018, 16:12 // Politica

Cinci partide politice care nu au depus încă rapoartele financiare semestriale au fost somate să o facă. Iar trei partide politice riscă amenzi pentru raportare incomplete, anunță Comisia Electorală Centrală. 

Foto simbol

Partidul politic ”Democrația acasă”, Partidul Politic ”Noua Opțiune Istorică”, Partidul Politic pentru Unirea Moldovei, Partidul Republican din Moldova și Partidul Politic ”Renaștere”, care până în prezent nu au depus rapoartele financiare semestriale, au fost constrânse să le prezinte.

De asemenea, partidele politice „Democrația Acasă” și Uniunea Centristă din Moldova au fost obligate să prezinte, în termen de două săptămâni, informația lunară corectată privind cheltuielile partidului din subvențiile de la bugetul de stat.

Mai mult, a fost inițiată procedura contravențională, în privința persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul Partidului „Patrioții Moldovei”, Partidului Politic „PATRIA” și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru pentru caracterul incomplet ale raportelor. Codul Contravențional prevede în acest caz amenzi între 9.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, CEC a solicitat Serviciului Fiscal de Stat pe lângă Ministerul Finanțelor să verifice dacă donațiile de peste 75 de mii de lei primite de partidul ”Șor”, reies din suma venitului impozabil obținut de donatori în perioada raportată.

Hotărîrea va fi transmisă, spre informare, Curții de Conturi, Ministerului Justiției și Agenției Servicii Publice, de asemenea, remisă pentru executare, partidelor politice.

Subvențiile de stat sunt principala sursă de finanțare a partidelor politice pentru primul semestru, aceasta însumând aproximativ 20 de milioane de lei. Următoarele surse de finanțare sunt donațiile persoanelor fizice și cotizațiile de membru, fiecare din cele două însumând aproape 13 milioane de lei.

Pentru semestrul I al anului 2018, au depus rapoarte financiare la CEC 83% din numărul de formațiuni politice înregistrate la Agenția Servicii Publice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile