Logo Realitatea.md

Pavel Filip, către veterani: Atunci când există cooperare, există şi rezultate

25 Octombrie 2018, 21:47 // Societate

Nivelul de implementare a Planului de acţiuni „Memorie. Onoare. Respect”, precum și problemele veteranilor care necesită implicarea Guvernului au fost discutate astăzi la întrevederea premierului Pavel Filip cu veteranii de război.  

Foto: gov.md

Șeful Executivului a mulțumit veteranilor pentru implicarea activă în soluționarea problemelor din domeniu: ”Avem rezultate și am reușit să facem multe lucruri - asta se datorează faptului că a existat înțelegere din partea dumneavoastră, iar abordarea noastră a fost una sinceră. Vă asigur că și în continuare prioritar pentru noi va rămâne dialogul”.

Urmare a implementării planului „Memorie. Onoare. Respect”, veteranii beneficiază de tratament medical specializat în cadrul spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), iar procesul de recuperare este asigurat de Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare.

În același timp, a fost stabilită indemnizația nominală de 500 de lei pentru soții sau părinții persoanelor decorate post mortem cu Ordinul Republicii și majorată pensia pentru veteranii cu dizabilități, în medie aceasta constituie 1500 de lei. De asemenea, veteranii de război au primit dreptul la privatizare gratuită a apartamentelor, iar 405 de veterani au primit indemnizații pentru procurarea, restaurarea sau construcția locuințelor, în acest scop fiind alocate 18 milioane de lei.

La rândul lor, veteranii au mulțumit premierului pentru contribuția personală și implicarea echipei guvernamentale în identificarea soluțiilor reale la problemele existente. Totodată, ei au solicitat simplificarea procedurii de obținere a indemnizațiilor pentru locuințe, eliminarea restricționărilor la acordarea alocației pentru soțiile și părinții celor căzuți la datorie, instituirea Zilei Veteranului, precum și restabilirea Muzeului tehnicii militare.

La unele dintre probleme semnalate au fost găsite deja soluții, astfel s-a decis ca termenul  de acordare a indemnizațiilor pentru locuințe să fie extins, iar persoanele care însoțesc invalizii de război vor avea dreptul la bilet sanatorial.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile