Logo Realitatea.md

Pavel Filip deschide parantezele: Anul 2018 va fi unul mai bun, va fi anul reformelor

01 Ianuarie 2018, 17:58 // Actualitate

Anul 2018 prevede o serie de reforme și restructurări. Cel puțin aceasta a dat de înțeles premierul moldovean, Pavel Filip, făcând referire la necesitatea restructurării domeniului structurilor de control, implementării reformei administraţiei publice locale, sporirii calității alimentaţiei în şcoli şi grădiniţe, valorizării pensiilor pentru toate categoriile și avansării în sprijinul din partea UE.

„Cel mai important lucru de care ne vom ocupa şi în anul 2018 va fi să am în calcul problemele și nevoile cu care se confruntă cetățenii și să acționăm aşa încât să fiu mai aproape de oameni și oamenii să simtă și să aibă această încredere în Guvern. În primul rând, dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Am alocat sume importante din buget, dar avem sume importante care sunt oferite și de către finanţatorii externi. Peste 2,4 miliarde de lei vor fi investite în reparaţia şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Un alt subiect prioritar rămâne a fi domeniul educației. Noi vom încerca cu colegii de la Ministerul Educației să avem o evaluare a tot ce se întâmplă în sistemul de educație din Republica Moldova și să îmbunătățim lucrurile. Şi, desigur, că o altă prioritate este justiția. Vor continua reformele în justiție, astfel încât în final să putem vorbi despre o supremație adevărată a legii în Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui interviu pentru Publika.md.

„Din punctul meu de vedere, aceştia sunt trei piloni pe care se poate construi un stat puternic: infrastructura, educaţie şi supremația legii. Dincolo de aceasta, vom pune în aplicare programul - Prima Casă, un program care este orientat, în primul rând, către tineri. Din toate analizele pe care le aveam, un lucru care îi determină pe tineri să plece peste hotare este lipsa de perspectivă de a avea o locuință sau de a avea capacitatea să-și cumpere o locuinţă în Republica Moldova. De aceea, am ținut foarte mult la acest program, le mulțumesc colegilor care au muncit. Şi iată, deja avem aprobat aceasta lege şi va fi pusă în aplicare din 2018. Atât mai mult vreau să vă deschid un secret, pentru că în 2018 vom merge și pe proiectul - Prima Casă 2, unde vom identifica categorii de oameni care vor avea şi mai multe facilităţi, atunci când îşi vor achiziționa o locuinţă. Şi în același sens, desigur că nu pot să nu scot în evidență și Legea cu privire la tichetele de masă. Este un proiect, din punctul meu de vedere, foarte bun pentru că este un adaos la salariu și este convenabil pentru angajator că nu plătește taxe pentru acest supliment, pe de o parte. Pe de altă parte, este convenabil și pentru angajat, pentru că el poate folosi acest supliment doar pentru produse alimentare, ceea ce ar însemna că noi avem grijă pe cetățenii noștri să se alimenteze la timp, să se alimenteze sănătos și astfel o să avem o națiune sănătoasă”, a adăugat premierul.

Interviul poate fi citit integral AICI.

Citeste tot despre: anul 2018, Pavel Filip, reforme
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile