Logo Realitatea.md

Pavel Filip despre Rezoluția adoptată de Parlamentul European: „Am mai multe sentimente față de această decizie” (VIDEO)

06 Iulie 2018, 14:15 // Actualitate

Premierul Pavel Filip are „mai multe sentimente” față de Rezoluția adoptată ieri de către deputații din Parlamentul European, prin intermediul căreia, a fost stopată finanțarea macrofinanciară Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, în contextul anulării alegerilor locale din municipiul Chișinău.

„Sentimentele mele sunt destul de diferite legate de această Rezoluție. Pe deoparte am un sentiment de dezamăgire, pentru că munca depusă de Guvern a luat o altă conotație. Pe de altă parte eu știu foarte bine că acest Guvern a implementat reformele foarte bine. Mă refer aici la cele 88 de puncte din foia de parcurs asumate. Am un sentiment de responsabilitate față de colegii din Parlament, care poate uneori i-am grăbit să adopte anumite legi și modificări pentru a obține această tranșă de bani. Totodată, trăiesc un sentiment de vină față de unii colegi de ai mei – mă refer la miniștiri, care nu au nici o treabă cu politicul. Guvernul și-a făcut temele foarte bine timp de 2 ani și jumătate prin înfăptuirea reformelor foarte complicate”, a afirmat astăzi Filip în cadrul briefingului săptămânal.

Potrivit premierului, cel mai nedrept lucru în adoptarea acestei Rezoluții este faptul că, cetățenii Republicii Moldova sunt folosiți în lupta politică care se dă la Chișinău. „Eu cred că această rezoluție a fost gândită să fie orientată împotriva cetățenilor. Unii politicieni de Moldova au cerut instituțiilor internaționale blocarea asistenței financiare pentru țara noastră încă la începutul anului 2016, atunci când eram în plină negociere cu Fondul Monetar Internațional. Iată că acum au obținut blocarea unei finanțări din partea Uniunii Europene”, a spus Filip.

Totodată, Pavel Filip, a menționat că banii, care urmau să fie acordați erau orientați spre majorarea sumelor pentru alimentarea copiilor din grădinițe și școli și pentru majorarea salariilor pentru cei care muncesc în sistemul educațional. „Vreau să-i dezamăgesc pe cei care au depus această stăruință de a bloca alocarea macrofinanțării, că noi vom acumula mai mulți bani la buget decât era preconizat și vom duce până la bun sfârșit toate toate proiectele. Eu înțeleg foarte bine că uneori politica bate realitatea, însă trebuie să fie toți conștienți de riscurile care urmează după astfel de situații”, a mai afirmat premierul.

Mai mult, premierul Pavel Filip a declarat că „unii reprezentanți ai Uniunii Europene din țara noastră” i-au scris mesaje în care i-au transmis să intervină în validarea alegerilor din Capitală.

”Mă miră faptul că unii oficiali europeni din țara noastră, după decizia primei instanțe, m-au bombardat cu mesaje să intervin cumva să schimbăm această decizie. Nu cred că asta se încadrează în noțiunea valorilor europenești. Un prim-ministru nu poate interveni într-o instanță de judecată chiar dacă îmi place sau nu. Și după Curtea de Apel s-a intervenit foarte franc și am mesaje în scris că mai am două zile pentru a corecta lucrurile. Am zis că sunt gata, să-mi spună ce pot să fac în calitate de premier. Cu părere de rău, nimeni nu mi-a zis nimic. Așa cum nimeni nu a putut să-mi spună de ce a fost cointeresat Guvernul sau PDM în această decizie, exact așa nimeni nu a putut să-mi spună ce ar fi trebuit să facă Guvernul în această situație”, a spus Pavel Filip.

La final, Pavel Filip a dat asigurări că toate reformele asumate și care se află în prezent în derulare vor fi duse până la bun sfârșit, indiferent de situația creată, căci ”există resurse financiare în bugetul de stat” , plus la toate, vor fi lansate și alte proiecte noi de menire socială, deoarece se atestă creșteri la buget peste limitele prognozate. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile