Logo Realitatea.md

Pavel Filip: Din cele 6 revendicări înaintate de sindicatele din Educație, la 5 practic au fost găsite soluții. Rămâne de găsit soluții de majorare a salariului

11 Ianuarie 2017, 17:47 // Economie

Premierul Pavel Filip a specificat astăzi, în debutul ședinței de Guvern, că din cele 6 revendicări înaintate de sindicatele din Educație, la 5 practic au fost găsite soluții. Rămâne să fie identificată rezolvarea și pentru cerința de majorare a salariului pentru categoria I de personal auxiliar până la nivelul minimului de existență pe țară.

 

Foto: gov.md

„Putem depăşi problemele existente doar prin dialog. Mâine vom avea o întrevedere în cadrul plenarei sindicatelor, vom vedea care sunt rezervele interioare şi care este efortul necesar din partea Guvernului pentru  majorarea salariilor aflate sub minimul de existenţă”, a subliniat prim-ministrul.

Pavel Filip a precizat că abordarea trebuie să fie una complexă și sa vizeze toate categoriile de personal auxiliar din sistemul bugetar. Astfel e nevoie de o reevaluare a sistemului de salarizare și de o reformă serioasă în domeniu, pentru a nu mai tolera salarii sub minimul de existență.

În acest scop, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru, care, de comun acord cu sindicatele și alte instituții,  va găsi soluţii eficiente pentru fiecare problemă în parte, dar și va face propuneri de reformare a sistemului de salarizare pentru toți bugetarii.

De asemenea, Pavel Filip a menţionat că a cerut viceprim-ministrului Gheorghe Brega, Ministerului Educației, Ministerului Finanțelor și Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să continue dialogul deschis şi transparent cu sindicatele, chiar în zilele imediat următoare.

Realitatea.md amintește că sindicaliștii din Educație anunță proteste timp de 4 zile, în perioada 17-20 ianuarie, dacă Guvernul nu le va îndeplini toate revendicările lor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4554 0.0700%
USD USD 16.8437 0.4503%
RUB RUB 0.2630 -1.6455%
RON RON 4.1684 -0.0551%
UAH UAH 0.6370 -0.0628%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile