Logo Realitatea.md

Pavel Filip, declarație despre sinteza Kroll 2, prezentată de BNM: ”Vor purta răspundere toți cei care se fac vinovați de această fraudă” (VIDEO)

26 Decembrie 2017, 10:58 // Economie

Premierul Pavel Filip a comentat astăzi sinteza raportului Kroll 2 publicată recent de Banca Națională a Moldovei (BNM). Oficialul a menționat că acum, instituțiile responsabile urmează ”să-și spună cuvântul” și a dat asigurări că toți cei care se fac vinovați de frauda bancară vor fi trași la răspundere. 

”Rezumatul a fost făcut public. Aici trebuie să se dea cu opinia instituțiile de forță, Procuratura Generală. Cred că a fost o abordare corectă, dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se regăsesc în raport, vă asigur că 90% dintre aceștia sunt oameni onești, dar care pur și simplu au fost în acest circuit, de aceea nu pot fi făcute publice aceste nume”, a spus Pavel Filip. 

Fiind întrebat de ce doar numele lui Ilan Șor este indicat în document, premierul a comentat: ”Este condamnat domnul Șor… vă spun doar un singur lucru, că vor purta răspundere toți cei care se fac vinovați de această fraudă. Vă asigur de acest lucru”.

Declarațiile au fost făcute în timpul ceremoniei de transmitere a 97 de automobile procurate pentru dotarea birourilor vamale și a subdiviziunilor Aparatului Central al Serviciului Vamal, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). 

Menționăm că și președintele Parlamentului, Andrian Candu a comentat numele primarului de Orhei, Ilan Șor, care se regăsește în sinteza publicată ieri de Banca Națională a Moldovei. Speakerul a menționat că ”beneficiarul principal al fraudei bancare va fi tras la răspundere penală”. Andrian Candu spune că cel de-al doilea raport Kroll arată deschis faptul că primarul de Orhei Ilan Shor și companiile pe care acesta le are în gestiune sunt principalii beneficiari ai fraudei bancare din Republica Moldova.

Realitatea.md amintește că Banca Națională a Moldovei a publicat săptămâna trecută sinteza raportului Kroll 2. Documentul arată cum au fost furați banii, precum și țările în care aceștia au circulat sau au ajuns. Sinteza dezvăluie legătura grupului Șor cu acționariatul băncilor fraudate, mecanismele de spălare a banilor și destinația fondurilor frauduloase. 

VEZI ȘI:

Investigația Kroll 2: Lista țărilor unde au ajuns banii și legătura grupului Şor cu acţionariatul băncilor fraudate

BNM a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport de investigație Kroll (DOC)

Reacția lui Ilan Șor la documentul Kroll 2: Sarcina lor principală este să găsească un ”țap ispășitor“

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6453 0.1142%
USD USD 17.2668 0.2508%
RUB RUB 0.2598 -0.0769%
RON RON 4.2218 0.1566%
UAH UAH 0.6211 -0.0804%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile