Logo Realitatea.md

PCCOCS: Percheziţii de amploare în toată ţara - trei suspecți au fost reținuți pentru evaziune fiscală și spălare de bani (VIDEO)

17 Mai 2018, 12:19 // Economie

Până la această oră, trei suspecți au fost reținuți în urma operațiunii desfășurate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) și Direcția Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Național de Investigații (INI). Este vorba de trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, originare din Bălți și Orhei, care urmează a fi audiate de oamenii legii. 

UPDATE Percheziții matinale! PCCOCS, în vizită la 7 SRL-uri suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani 

Procurorul Mariana Cazacu a declarat că în această dimineață, au fost efectuate peste 10 percheziții în patru raioane din Republica Moldova, inclusiv în municipiul Chișinău. În rezultatul perchezițiilor, au fost depistate acte de achiziții, copii ale buletinelor de identitate, ciorne, facturi fiscale ș.a.

Potrivit informațiilor preliminare, este vorba de un grup de persoane care desfășoară activitate de comercializare a produselor agricole, acțiunile ilegale fiind înregistrate începând cu anul 2017 și până în prezent.

Administratorii companiilor implicate perfectau documente false prin intermediul cărora procurau mărfuri şi servicii de la alte companii, costul acestora fiind achitat prin transfer. Ulterior, organizatorii schemei ridicau de la bancă numerarul transferat de către beneficiari sub pretextul procurării cerealelor. De asemenea, au fost semnate acte false de achiziţie a mărfurilor, iar banii erau transmiși către beneficiari fără comisionul de lichefiere.

”Procurorii urmează să efectueze o analiză a materialelor ridicate în cadrul descinderilor pentru a lua decizii asupra acțiunilor de urmărire penală și stabilirea tuturor circumstanțelor. Este vorba de un grup de persoane fizice și juridice, care desfășoară activitatea de comercializare a produselor agricole, în special semințe de floarea soarelui. Persoanelor sunt bănuite în procurarea produselor fără actele necesare. Mai exact, suspecții falsificau acte de achiziții din numele unor persoanelor fizice, care dețin cote de teren agricol, iar de facto, pe aceste terenuri nu era nici urmă floarea soarelui, a declarat Mariana Cazacu.

Preliminar, suma prejudiciului cauzat bugetului de stat constituie 2,5 milioane de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați de evaziune fiscală și spălare de bani, suspecții riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile