Logo Realitatea.md

PCRM și PSRM au semnat moțiunea simplă împotriva judecătorilor CCM. Candu: „Nu poate exista o astfel de moțiune. E greu să argumentezi stupiditățile!” (VIDEO)

10 Noiembrie 2017, 13:28 // Politica

Fracţiunea Partidului Comuniștilor a anunţat astăzi că depune o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Moțiunea a fost semnată de deputaţii comunişti şi cei socialiști. Cu toate acestea, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că este o greșeală și nu există nici constituțional, nici regulamentar moțiune împotriva activității Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Embed:

 De menționat că la ședința anterioară a Parlamentului, Partidul Comuniștilor a făcut un apel către deputați de a semna inițiativa de moțiune simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale. 

„Cu vehemență am condamnat mai multe hotărâri și acțiuni distructive ale CCM care a demonstrat o lipsă totală față de Constituția Republicii Moldova și care s-a transformat în una din componentele guvernării. Având în vedere că la apelul nostru de a semna textul moțiunii simple s-au alăturat deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor, respectiv inițiativa dată are numărul de semnături mai mare decât e necesar, noi vom depune moțiunea în mod regulamentar și vom aștepta dezbaterea acesteia”, a declarat deputata PCRM, Inna Șupac. 

Prin urmare, președintele Legislativului a menționat că aude pentru prima dată despre existența unei proceduri în acest sens.

„Probabil ați fost informați foarte greșit. Este greșit din punct de vedere juridic. Nu există nici constituțional, nici regulamentar moțiune împotriva activității Curții Constituționale a Republicii Moldova. Dacă fracțiunea Partidului Comuniștilor are nevoie de consultația juridică, departamentul juridic al Parlamentului vă stă la dispoziție”, a subliniat Andrian Candu.

 Deputata din fracțiunea PCRM s-a arătat nemulțumită de această observație a președintelui Parlamentului menționând că Andrian Candu uzurpează puterea Parlamentului Republicii Moldova când ia decizii și concluzionează acest aspectul respectiv fără a analiza moțiunea. 

„Uneori e foarte greu să aduci argumente, scuzați expresia, la stupidități juridice, de aceea mă voi conduce de regula: De tăceai, filozof rămâneai!”, a punctat Candu. 

Realitatea.md amintește că deputatul PD, Sergiu Sîrbu, a declarat anterior că cei de la PCRM au confundat procedura, atunci când și-au exprimat intenția de a lansa o moțiune de cenzură împotriva judecătorilor Curții Constituționale (CC), această pentru că moțiunile pot fi înaintat doar împotriva unor miniștri.

Citește și: 

PLDM nu va semna moțiunea PCRM. Deliu: „Am unele păreri privind activitatea CCM, dar nicidecum nu voi vota pentru revocarea judecătorilor” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3174 0.2902%
USD USD 16.5538 0.3802%
RUB RUB 0.2877 1.0537%
RON RON 4.3540 0.2902%
UAH UAH 0.6293 0.9464%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile