Logo Realitatea.md

PD-ul îi mai dă o palmă lui Dodon: Moldova este țară parlamentară! Nu poate fi observator în cadrul Uniunii Euroasiatice fără acordul guvernării (VIDEO)

15 Mai 2018, 13:11 // Politica

Republica Moldova nu poate deveni observator în cadrul Uniunii Euroasiatice fără acordul Parlamentului și Guvernului. Iar partidul de la guvernare susține vectorul European și nu planifică anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană la o simplă dorință a lui Igor Dodon. Despre aceasta a vorbit astăzi purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, în cadrul unui briefing de presă.

„Voi vorbi despre vizita de ieri a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon la Soci, Federația Rusă, unde conform declarației pe care a făcut-o, Republica Moldova a fost acceptată în calitate de observator în cadrul Uniunii Euroasiatice. Republica Moldova este o țară parlamentară și nici o decizie referitor la pariciparea în cadrul unor organizații internaționale sau în cadrul unor tratate internaționale, nu pot fi luate fără acordul care vine din partea Parlamentului și Guvernului. Nici una dintre aceste instituții, nu a depus vreo cerere pentru ca Moldova să primească statutul respectiv”, a declarat Gamurari.

Acesta a subliniat că declarațiile făcute de Igor Dodon, sunt declarații făcute de el ca persoană fizică pentru că el nu poate reprezenta Republica Moldova în contextul în care nu este un aviz legislativ din partea legislativului și executivului: „Președintele țării nu poate sub nici o formă să decidă, pornind de la preferințele sale personale, cursul strategic de dezvoltare pentru Republica Moldova”. 

Totodată, Partidul Democrat susține că vectorul European al Republicii Moldova rămâne unul care nu va fi schimbat.

„Aceasta este voința cetățenilor Republicii Moldova, este voința asumată prin anumite acorduri internaționale și prin acordul de asociere a Republicii Moldova și Uniunea Europeană care nu poate fi anulat doar prin dorința unei singure persoane”, a conchis purtătorul de cuvând al partidului.

Realitatea.md amintește că ieri, Igor Dodon a anunțat pe Facebook despre faptul că Republica Moldova  este prima țară care a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică. 

Fericirea nu are margini! Dodon, în sfârșit, s-a întâlnit cu Putin și i-a dat o „mână caldă”: „Un dialog foarte bun la nivel de președinți” (FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile