Logo Realitatea.md

PD vrea să elimine presiunile asupra mediului de afaceri din R. Moldova. Ce presupune inițiativa legislativă (VIDEO)

10 Octombrie 2017, 12:11 // Politica

Partidul Democrat din Republica Moldova susține o propunere legislativă orientată spre îmbunătățirea mediului de afaceri. Propunerea fost elaborată de Ministerul de Justiție. Aceasta prevede protejarea liberei inițiative a agenților economici, înlăturarea abuzurilor în domeniu, atragerea investitorilor străini, etc. Astfel, va fi introdusă o inițiativă privind reforma organelor de drept, în ceea ce privește controalele. 

Foto: sdasia.co

„Avem mai multe organe de drept cu funcţii de control şi atribuţii de ordin economic. Când există o încălcare, evaziune fiscală, se fac percheziţii, se ridică acte, utilaje, activitatea companiilor este blocată. Până se clarifică lucrurile are de suferit agentul economic. Legislaţia nu prevede că acel care recunoaşte vină să continuie activitatea, avem sancţiuni foarte dure până la privaţiunea de libertate”, a declarat reprezentantul PD, Sergiu Sîrbu. 

Potrivit lui, propunerea legislativă nu va mai presupune controlul agenților economici de către Poliție, doar de către Fisc, etc. Agenții economici nu vor fi trași imediat la răspundere penală după ce au încălcat, dar întâi li se dă posibilitatea să întoarcă prejudiciul și să repare faptele. Sancţiuni trebuie să fie proporţionale încălcărilor, să achite prejudiciile, şi doar atunci când prejudiciază sistematic, să existe sancţiuni prevative de libertate. Astfel, urmează a fi revizuite competențele mai multor organe, să acordăm competențe organelor de control. 

Declarațiile au fost făcute astăzi, în cadrul briefingului tradițional PDM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5039 0.3539%
USD USD 17.3387 -0.1974%
RUB RUB 0.3011 -0.5943%
RON RON 4.4644 0.0829%
UAH UAH 0.6544 -0.2135%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile