Logo Realitatea.md

PDM a găsit un alt candidat la funcția de ministru al Justiției. Este magistrat la Curtea Constituțională (VIDEO)

13 Martie 2018, 12:29 // Actualitate

Victoria Iftodi, magistrată la Curtea Constituțională, a fost propusă la funcția de Ministru al Justiției, după demisia lui Alexandru Tănase. Anunțul a fost făcut de către liderul PD, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului formațiunii din 13 martie 2018. 

Embed:

Liderul PDM a declarat că regret plecarea lui Alexandru Tănase din funcția de ministru al Justiției.

"Am luat act de această demisie, regretăm plecarea dumnealui din funcție, dar îi respectăm decizia și-i mulțumim public pentru că acceptase să facă parte din Guvern. Am văzut că acest subiect a provocat tot felul de speculații, totodată înțelegem că este un an electoral și unii, în lipsă de teme, se agață de orice pentru a se face remarcați. Mai devreme sau mai târziu lucrurile se vor lămuri. Au fost analizate candidaturile eventualilor candidați la ședință, Biroul Permanent a decis că candidatura PDM este doamna Victoria Iftodi, actual judecător la Curtea Constituţională", a declarat Vlad Plahotniuc.

Candidatura urmează a fi propusă președintelui.

Realitatea.md menționează că ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a anunțat că intenționează să demisioneze din funcție după apariția în spațiul public a unor înregistrări a conversației cu omul de afaceri Veaceslav Platon. 

Amintim că în luna mai a anului trecut, Victoria Iftodi a fost numită de Guvern judecătoare la Curtea Constituțională.

Victoria Iftodi s-a născut la data de 13 ianuarie 1969, în satul Lalova (raionul Rezina). A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova.

După absolvirea facultății, și-a început activitatea de notar public în Biroul notarial de stat din municipiul Chișinău. A îndeplinit între anii 1994-1996 funcția de specialist-șef al Biroului de relații între Notariatul de stat și Ministerul Justiției, apoi a lucrat ca notar public în Biroul notarial nr. 2 din Chișinău. În paralel, în perioada 1996-1998, a fost profesoară la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Începând din anul 2003 deține postul de viceministru și apoi primvice-ministru al justiției. La data de 8 iulie 2004, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, a fost numită în postul de ministru al justiției.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2005, Victoria Iftodi a fost reconfirmată în funcția de ministru justiției. A îndeplinit această funcție până la data de 20 septembrie 2006, când a fost revocată din funcție.

A fost numită apoi în aceeași zi ca Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Franceză, cu reședința la Paris. Prin cumul a îndeplinit și misiunea de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Algeriană Democrată și Populară (din 5 aprilie 2007), în Regatul Spaniei, la UNESCO, Uniunea Latină, precum și Reprezentant Special al Președintelui Republicii Modova la Consiliul Permanent al Francofoniei.

Este căsătorită și are un copil.

CITEȘTE ȘI:

Filip comentează demisia lui Tănase: ”Regret acest lucru, este un profesionist în domeniu…” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile