Logo Realitatea.md

PDM mizează pe faptul că, după alegerile parlamentare PAS și PPDA vor colabora în interesul păstrării vectorului pro-european (VIDEO)

12 Iunie 2018, 12:50 // Politica

Partidul Democrat din Moldova speră totuși că după alegerile parlamentare, în cazul în care Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Acțiune și Solidaritate vor accede în Parlament, vor dori să negocieze cu PDM pentru a forma o coaliție de guvernare, deaoarece pe prim-plan este pus interesul cetățenilor – cel de a continua vectorul pro-european al țării. Cel puțin asta a dat de înțeles, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, în cadrul briefingului de presă tradițional.

„Atâta timp cât, după alegerile parlamentare vor trece în Legislativ partide care au aceleași viziuni ca și Partidul Democrat – mă refer strict la vectorul european, noi suntem deschiși pentru negocieri și asta o spun și partenerii externi, inclusiv Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, care a spus că va fi o coaliție cu partidele care au o viziune ca cea a PDM. Acest lucru trebuie să fie făcut inclusiv pentru a continua și a păstra vectorul pro- occidental și în special pro-european al Moldovei”, a afirmat Gamurari.

Totodată, purtătorul de cuvânt al PDM susține că practica internațională demonstrează că, atunci când interesul societății este prioritar se recurg la astfel de situații și se găsește un numitor comun între puterile de la guvernare.

„Mă refer aici la practica Germaniei, Italiei, Franței, când niciodată nu spui că este imposibil și nu spui „nu”. Consider că, atunci când este interesul statului, și îți dai seama foarte bine că în spatele tău stă interesul celor care te-au votat, iar în lipsa orgoliului propriu se va acționa conștient. Dacă aceste partide vor avea aceleași interese și viziuni, vor trebui să meargă la stabilirea anumitor reguli sau la crearea unei coaliții pentru a continua calea pro-europeană a țării”, a conchis Gămurari.

De menționat că, de mai multe ori PDM a declarat că va fi gata după alegerile parlamentare să facă coaliție de guvernare cu orișice partid politic, care va avea aceleași viziuni politice, pro-europene, indiferent de aspectele și relațiile avute până la scrutin.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile