Logo Realitatea.md

PDM vrea transparență totală la acordarea creditelor bancare. „Oamenii trebuie să cunoască dobânda finală a împrumutului” (VIDEO)

13 Februarie 2018, 12:42 // Economie

Partidul Democrat din Moldova a venit cu inițiativa de a opera unele modificări la legislație, pentru a oferi transparență totală la acordarea unui credit, pentru ca cetățenii să poată cunoaște, care este dobânda finală a împrumutului pe care îl contractează. Despre acest lucru a anunțat astăzi, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă.

Embed:

„Noi cu colegii considerăm că cetățenii trebuie să fie informați corect și complet atunci când iau un credit de la bancă. Am discutat în ședință acest subiect, inclusiv în contextul Prima casă, pentru că vrem să fie transparență totală în ceea ce privește dobânda și costurile reale ale acestor achiziții pe care urmează să le facă. Colegii deputați din fracțiunea PDM, împreună cu experții din departamentele Juridic și Economic și colegii de la Ministerul de Finanțe, urmează să vină cu o inițiativă și să fie făcute modificările legislative necesare pentru pentru a rezolva această problemă”, a menționat Plahotniuc.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, oamenii, se plâng că văd la televizor reclame la credite cu dobândă zero sau o dobândă foarte mică, iar în momentul când contractează creditul se trezesc că plătesc dobânzi mult mai mari. „De multe ori nu observă nici în contractul de credit acest lucru, pentru că dobânda reală e scrisă cu litere mai mici sau e trecută într-un loc ascuns. Sunt sigur că băncile primesc și ele astfel de plângeri din partea cetățenilor, însă fenomenul devine unul alarmant și cetățenii au dreptul să fie informați corect și complet, ca apoi să ia decizia în baza veniturilor pe care le au", a conchis liderul PDM.

De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi a PDM, au fost discutate subiecte ce țin de proiectul Prima casă, care urmează să fie aplicabil în decurs de o lună, despre contracararea violenței în familie, despre produsele alimentare și calitatea proastă a acestora, precum și despre numărul mare de decese înregistrat în urma intoxicării cetățenilor cu monoxid de carbon de la sobele defecte. Astfel, autoritățile urmează să lanseze o campanie amplă de prevenire a acestor tragedii, precum și asigurarea gratuită cu detectoare de fum a cetățenilor.

VEZI ȘI:

LIVE! Briefing-ul săptămânal organizat de PDM, după ședința de lucru din 13 februarie 2018

Pentru o viață mai sănătoasă! Vlad Plahotniuc a solicitat Guvernului mai multă securitate în alimentație (VIDEO)

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, anunță când va fi funcțional programul ”Prima Casă” (VIDEO)

Reguli noi la angajarea funcționarilor publici. Demnitarii ar putea prezenta certificatul de integritate (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile