Logo Realitatea.md

Pe „banii tatălui”, fiul de 21 de ani al omului de afaceri Veaceslav Platon vrea să cumpere cele aproape 40% din acțiunile MAIB

10 Mai 2016, 20:39 // Economie

Unul dintre fiii omului de afaceri Veaceslav Platon intenționează să cumpere aproape 40% din acțiunile băncii Moldova Agroindbank. Despre aceasta informează Newsmaker.md, cu referire la surse informate de pe piața financiară, potrivit cărora o solicitare în acest sens ar fi deja fost depusă la Banca Națională a Moldovei.

Potrivit Newsmaker.md, despre intenția de procurare a acțiunilor MAIB de către Igor Platon, fiul de 21 de ani al omului de afaceri Veaceslav Platon, au informat patru surse independente una față de alta. Acesta ar pretinde la 39,58% din acțiunile băncii care au fost blocate de BNM la data de 2 martie curent și trebuie vândute până la 2 iunie curent.

Potrivit sursei, în solicitarea sa, Igor Platon, care a împlinit 21 de ani pe 24 ianuarie curent, a indicat că „banii pentru procurarea acțiunilor Moldova Agroindbank i-au fost oferiți în dar de către tatăl său”.

Banca Națională a confirmat faptul că în ultimul timp au venit două solicitări privind procurarea celor aproape 40% dintre acțiunile Moldova Agrinbank, însă au refuzat să facă publică și informația privind numele potențialilor cumpărători, făcând trimitere la legislația în vigoare.

„Numele poate fi făcut public doar după luarea unei decizii. Acum solicitările sunt în examinare. În ultimul timp noi am primit două solicitări de cumpărare a acțiunilor. O decizie de refuz nu a fost emisă. Dar, chiar dacă ar fi fost un refuz, Banca Națională are dreptul să nu divulge numele celor cărora li s-a refuzat”, a declarat serviciul de presă al BNM.

Amintim că BNM a blocat de două ori acțiunile MAIB. În primul a fost blocat un acționar minoritar care deținea 3,53% din acțiuni. Ulterior aceste acțiuni au fost anulate. În cel de-al doilea caz e vorba de 20 de acționari care dețin 39,58% din acțiunile băncii. În ultimul caz acțiunile trebuie vândute până la 2 iunie 2016.

Realitatea.md menționează că la 2 martie curent, Banca Națională a Moldovei a decis blocarea a 20 de acționari ai Moldova Agroindbank care „acționează concertat în raport cu această bancă și au achiziționat anterior o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime cumulativă de 39.58 la sută” și a prescris ca MAIB, în termen de 30 zile să convoace și să desfășoare Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor la care să propună spre examinare chestiunile privind a) încetarea înainte de termen a împuternicirilor membrilor Consiliului băncii; și b) alegerea unei noi componențe a Consiliului BC „MOLDOVA - AGROINDBANK” S.A.

Pe 16 martie curent, Banca Națională a Moldovei a retras confirmările a trei membri ai Consiliului Băncii, deoarece aceștia nu mai corespund cerințelor legale față de administratori, iar în seara zilei de 22 martie, unul dintre cei trei, Stela Pahomi, a fost reținută de CNA, fiind bănuită că a adus acționarilor băncii Moldova-Agroindbank un prejudiciu de aproximativ 20 000 000 de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile