Logo Realitatea.md

Pediatrul Mihai Stratulat critică dur situația din 2 spitale din Chișinău: „Aici dezmățul e cel mai mare. Eu consider ca ar trebui închise”

11 Iulie 2018, 10:36 // Societate

Pediatrul Mihai Stratulat a venit cu critici dure la adresa conducerii a două spiale din Chișinău. Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (str. S. Lazo) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (str. Melestiu). Acesta susține că în aceste instituții nu se face medicină și că spitalele ar trebui închise, în opinia lui. 

Foto: Suntparinte.md

„Voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din Republica Moldova. Voi știți cum lucrează el? Nicicum! Avem protocoale bune, dar implementare proastă”, a comentat Mihai Stratulat. 

Pediatrul susține că la aceste spitale copiilor li se pun intenționat diagnoze pentru „a umple paturile” cu pacienți: „Cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol! De ce? Pentru că administrația acestor spitale (directorii și vicedirectorii) sunt cointeresați de astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacienți: câți pacienți sunt internați, ce diagnoză...”, a scris Stratulat pe pagina sa de Facebook.

„Totul se face printr-o programă, care se numește DRG și, în funcție de diagnoză, pacienților internați li se calculează un coificient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la spital. Cum credeți, ce coeficient are pneumonia în sistemul DRG? Va spun eu: bun de tot”, a continuat pediatrul.

„La spitalul de pe Viaduc (n. r. Spitalul Clinic Municipal nr.1) situația e și mai dramatică, au deschis încă o secție de patologie pentru nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce "ruble" la spital! Și vicedirectorul pe pediatrie a spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie "dabravolino-prenudidilno" sunt transferați copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa-zisa "pneumonie", pentru a aduce bani spitalului?”, a scris Mihai Stratulat.

Medicul susține că a menționat doar aceste două spitale pentru că „aici dezmățul este cel mai mare”. „Un pic mai bine stă la acest capitol SCM Nr. 3 "V. Ignatenco" și IMSP IMC (Institutul Mamei și al Copilului)”, spune medicul.

Citește și declarațiile instituțiilor vizate la acest subiect:

Spitalul Clinic Municipal nr. 1 a venit cu o reacție la declarațiile lui Mihai Stratulat: „Afirmaţiile dumnealui au o tentă de marketing neloial”

Răspunsul conducerii Spitalului Municipal pentru Copii nr.1, criticelor medicului Mihai Stratulat: „Utilizează mijloace ieftine pentru a se promova personal”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile