Logo Realitatea.md

Pelaghia Traci, consiliera care a transformat gunoiștea din localitatea unde trăiește într-o pădurice de salcâmi

05 Iunie 2018, 16:47 // Societate

O gunoiște care amenința calitatea vieții locuitorilor satului Taraclia a fost transformată într-o pădurice la inițiativa unei consiliere locale și cu implicarea localnicilor. 

Foto: Un Moldova
„Această gunoiște din preajma caselor de locuit era o bombă ecologică cu efect întârziat pentru sănătatea oamenilor. Am încurajat oamenii să ne solidarizăm și să demonstrăm că nu doar insuficiența resurselor financiare blochează soluționarea problemei”, a spus Pelaghia Traci.
 
Potrivit UN Moldova, consiliera este participantă a Programului Național de Mentorat pentru femei consiliere „INSPIR-O!”, unde a învățat să rezolve probleme, să implice și să responsabilizeze comunitatea, și să-i facă pe oameni mai receptivi. După mai multe consultări cu sătenii, ea a propus proiectul „Eco-Taraclia”, tot în cadrul programului „INSPIR-O!”.
 
Cele circa două hectare de teren au fost nivelate, iar apoi a fost adus sol fertil pentru a pregăti zona de plantarea unei fâșii forestiere. În două luni, în locul gropii de gunoi a răsărit o pădure tânără cu 2000 de copaci”, povestește Pelaghia Traci.

Inițiativa a dus către dezvoltarea serviciului de evacuare a deșeurilor în comunitate.

Programul Național de Mentorat pentru femei consiliere la primul mandat „INSPIR-O!” este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6471 -0.2158%
USD USD 16.9686 -0.1812%
RUB RUB 0.2590 0.4655%
RON RON 4.2084 -0.3905%
UAH UAH 0.6075 -0.1151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile