Logo Realitatea.md

Pentru ca poligonul de la Țânțăreni să redevină funcțional, sunt necesare investiții de peste 22 de milioane de lei. Ce lucrări necesită a fi făcute

13 Iunie 2017, 14:05 // Societate
// Autor:  
Natalia Volontir

Problema evacuării deșeurilor din municipiul Chișinău a revenit în actualitate după ce locuitorii comunei Bubuieci au blocat din nou accesul către depozitul din strada Uzinelor. În prezent, autoritățile au la dispoziție câteva săptămâni pentru a găsi o soluție de alternativă pentru depozitarea deșeurilor menajere, timp acordat în urma negocierilor cu locuitorii din Bubuieci.

Foto simbol

Potrivit Ministerului Mediului, unicul depozit din țară, pentru colectarea deșeurilor, care este în corespundere cu normele de mediu, este cel din apropierea localității Țânțăreni, raionul Anenii-Noi. Acest poligon nu este însă funcțional deja de șapte ani, stocarea deșeurilor aici fiind blocată, de asemenea, în urma protestelor sătenilor. 

Totuși, unica soluție viabilă propusă de autorități, rămâne a fi redeschiderea poligonului de la Țânțăreni. Terenul pe care este amplasat depozitul aparține însă Primăriei Țânțăreni, iar pentru ca poligonul să-și reia activitatea terenul în cauză trebuie să fie arendat de către autoritățile municipale din Chișinău, fie terenul să fie expropriat printr-o decizie a Guvernului Republicii Moldova.

Autoritățile municipale din Chișinău le propun locuitorilor din Țânțăreni mai multe facilități, în schimbul acordului de dare în arendă a terenului în cauză printre care un sistem alimentarea cu apă a localității, posibilitatea de depozitarea gratuită a deșeurilor pentru toți locuitorii raionului Anenii-Noi ș.a.

„În cazul când terenul se va declara de utilitate publică, Primăria din Țânțăreni va fi scoasă din circuit. Eu cred că e mai bine să fie un contract de arendă, Primăria ar primi bani din acest contract, dar și din impozitul pe imobil”, a spus viceprimarul de Chișinău, Nistor Grozavu, în acest context.

Totuși, un proiect de hotărâre de Guvern pentru exproprierea localității Țânțăreni de terenul pe care se află poligonul a fost elaborat deja de Ministerul Mediului. În nota informativă a proiectului de decizie se menționează și despre faptul că poligonul necesită a fi modernizat înainte de a fi redeschis. Suma totală a investițiilor este estimată la 22 950 650 de euro. 

Un contract de finanțare acestui proiect a fost semnat de autoritățile municipale din Chișinău cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în anul 2015. Din banii BERD-ului se preconizează să fie acoperit depozitul actual cu o membrană protectoare, care va acoperi deșeurile depozitate până în prezent și va crea o celulă nouă pentru deșeurile care urmează a fi depozitate în viitor.

Tot în cadrul procesului de modernizare a depozitului se intenționează conectarea sistemului de utilizare a gazului de depozit, ceea ce, potrivit Ministerului Mediului va asigura securitatea energetică a localităților care vor utiliza acest gaz.

De asemena, proiectul prevede și instalarea unei stații de epurare a levigatului și a unui sistem de monitorizare a factorilor de mediu, întărirea digurilor, reabilitarea drumului de acces către depozit ș.a.

În urma modernizării și redeschiderii poligonului, autoritățile de mediu speră la reducerea cantităților de deșeuri depozitate, a terenurilor agricole acoperite cu depozite neautorizate de deșeuri, dar și sporirea nivelului de protecție a a mediului și a sănătății populației.

Menționăm că terenul pe care se află depozitul de deșeuri se află în extravilanul localității Țânțăreni și are o suprafață de peste 24 ha.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile