Logo Realitatea.md

Pentru o viață mai sănătoasă! Vlad Plahotniuc a solicitat Guvernului mai multă securitate în alimentație (VIDEO)

13 Februarie 2018, 12:57 // Actualitate

În urma publicațiilor din mass-media cu referire la conținutul sporit de grăsimi de origine vegetală în unele produse lactate, depistate în urma investigații executate la comanda Fundației Est-Europene, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat că a solicitat Guvernului să elaboreze un plan de acțiuni pentru a crește securitatea în alimentație. În opinia acestuia, ”securitatea în domeniul alimentar este una din problemele pe care îi preocupă pe cetățeni și care trebuie abordată mult mai activ în instituțiile statului”.

Embed:

”Este una dintre problemele care îi preocupă pe cetățeni și care trebuie abordată mult mai activ de instituțiile statului. Am văzut tot felul de rapoarte prezentate de ANSA și alte instituții, care arată că se fac acțiuni, însă problema persistă. Dincolo de statistici, e important ca ceea ce găsesc oamenii în magazine, să fie produse valabile și păstrate corespunzător”, a declarat politicianul în cadrul unui briefing de presă.

De asemenea, democratul a anunțat că a solicitat Guvernului ”să elaboreze un plan de acțiuni care să ducă la creșterea securității alimentare în țară”.

”În paralel, vom analiza și cadrul legislativ în domeniu să vedem dacă putem să-l îmbunătățim”, a adăugat Plahotniuc.  

Amintim că în urma scandalului cu produsele lactate, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a propus înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pe o anumită perioadă. Totodată, în scop de prevenire și stopare a fenomenului de utilizare neconformă a grăsimilor vegetale, ANSA a elaborat propuneri de modificare a legislației existente. Astfel, autoritățile propun ca în produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să fie exclusă denumirea de „produs lactat”. Produsele cu conținut de grăsimi vegetale să fie comercializate în sectoare separate de produse lactate.

Deciziile au fost luate după ce un studiu efectuat la comanda Fundației Est-Europene, care a supus testelor de laborator 126 de produse lactate a diferitor producători din Ucraina, România și Republica Moldova au arătat că o parte din acestea conțin aproape deloc grăsimi din lapte.

CITEȘTE ȘI:

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

Controale ANSA la producătorii moldoveni după investigația despre conținutul lactatelor. Prima ”victimă” – JLC

PRIMA reacție ANSA după depistarea unor grăsimi de origine vegetală în unele produse lactate din Moldova! Propunerea autorităților

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile