Logo Realitatea.md

UPDATE Percheziții matinale! PCCOCS, în vizită la 7 SRL-uri suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani (FOTO)

17 Mai 2018, 10:49 // Societate

UPDATE 12.37: În schema depistată sunt implicate două grupări diferite, una din care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali ai acestor activităţi. I-a grupare (lichefiatori şi, posibil, legalizatori) sunt gestionarii celor cinci companii care au rolul inclusiv de companie „paravan”, iar a II-a grupare (beneficiari) sunt gestionarii SRL 7 SRL 8 și altele.

 

Directorul SRL 1 a extras de pe conturile firmei peste 7 milioane de lei, prezentând la bancă un șir de acte de achiziție, conform cărora acesta ar fi procurat cereale de la unele persoane fizice. După analiza actelor respective s-a constatat că unele persoane erau decedate la data perfectării actului de achiziție, nu se aflau în țară sau buletinele de identitate erau expirate la data perfectării actului. 

 

Dacă vinovăția actorilor implicați va fi demonstrată în cadrul procesului de judecată, aceștia riscă  pedeapsa cu închisoarea până la 6 ani sau  amendă în mărime de la până la 267,500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoanele juridice riscă lichidarea.

UPDATE 12.00: Până la această oră, trei suspecți au fost reținuți în urma operațiunii desfășurate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Este vorba de trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, originare din Bălți și Orhei, care urmează a fi audiate de oamenii legii. 

PCCOCS: Percheziţii de amploare în toată ţara - trei suspecți au fost reținuți pentru evaziune fiscală și spălare de bani (VIDEO)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale desfășoară astăzi, 17 mai, 13 percheziții într-un dosar pe evaziune fiscală și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Descinderile sunt efectuate la domiciliile, oficiile și mijloacele de transport a unor factori de decizie ai mai multor SRL-uri.

Foto: Politia.md

Astfel, în cadrul efectuării măsurilor speciale de investigații procurorii PCCOCS și ofițerii INI au stabilit că, factorii de decizie ai 5 societăți comerciale, au acţionat prin înţelegere prealabilă şi de comun acord, precum şi cu alte persoane juridice şi fizice neidentificate, în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018, eschivându-se de la plata taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe venit în sumă de peste 1 milion de lei.

În urma investigaţiilor efectuate pe caz s-a constatat că în fapt, în schema depistată sunt implicate 2 grupări diferite, una din care are rolul de lichefiator şi, posibil, legalizator al bunurilor, iar cealaltă reprezintă beneficiarii principali al acestor activităţi.

Beneficiarii perfectau documente financiare fictive, precum că procură mărfuri şi servicii de la una din companiile indicate în schemă în calitate de lichefiatori, costul acestora fiind achitat prin transfer bancar. Ulterior, lichefiatorii sub pretextul procurării de produse cerealiere ridica de la bancă numerarul transferat de către beneficiari, perfectând acte de achiziție a mărfurilor în care erau introduse date denaturate și restituite acestora, prin cash, transferurile bancare efectuate de ei, reţinând comisionul de lichefiere.

În unele cazuri lichefiatorii „livrau” către beneficiari nemijlocit mărfurile şi serviciile necesare acestora. În astfel de cazuri lichefiatorii aveau rolul de legalizatori ai mărfurilor şi serviciilor inexistente sau procurate ilicit de beneficiari.

Astfel, prin intermediul schemei respective avea loc legalizarea bunurilor şi serviciilor, inclusiv inexistente sau provenite din activităţi ilicite, fără achitarea taxelor și impozitelor fiscale corespunzătoare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile