Logo Realitatea.md

Perfecționare profesională pentru diplomați: În Republica Moldova va activa Institutul Diplomatic

25 Octombrie 2018, 06:55 // Actualitate

Serviciul diplomatic al Republicii Moldova va fi fortificat prin instruirea și pregătirea continuă a diplomaților din țara noastră. Executivul a aprobat Regulamentul de activitate a Institutului Diplomatic, înființat la 11 iulie curent, pe lângă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. 

Prezentând documentul, ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că acesta stabilește modul de organizare și funcţionare a instituției, precum şi particularitățile programului de instruire. Cursurile interactive și practice pentru  angajații serviciului diplomatic vor fi susținute de formatori străini, diplomaţi din cadrul MAEIE și profesori universitari, care vor prezenta cele mai bune practici ale diplomaților din întreaga lume.

Programele de instruire se vor desfășura în domenii precum: dreptul diplomatic şi consular, integrarea europeană, diplomaţia publică, protocolul diplomatic, diplomaţia economică şi mediul de afaceri, diplomaţia digitală, limbi străine. Limba română, cultura și istoria statului nostru va putea fi studiată și de către angajații misiunilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova.

Cursurile vor fi organizate inclusiv la distanţă, cu utilizarea metodologiilor didactice moderne şi  tehnologiilor informaţionale. Beneficiarii instruirilor vor fi funcţionarii publici, inclusiv debutanți, din sistemul instituţiilor serviciului diplomatic, dar și cei detaşați în misiune diplomatică. „Alte categorii de persoane, care activează în cadrul instituţiilor administraţiei publice, precum și experţii din sectorul privat a căror activitate este direct legată de domeniul relaţiilor internaţionale, vor putea studia la Institut în bază de contract”, a menționat Tudor Ulianovschi.

De menționat că, pe lângă formarea profesională, organizarea conferințelor și meselor rotunde, Institutul va fi responsabil pentru editarea şi publicarea materialelor didactice, dar și efectuarea unor studii de expertiza şi analiză în domeniul relaţiilor internaţionale. Astfel, activitatea Institutului va contribui la sporirea calității serviciului diplomatic al Republicii Moldova și va deschide noi oportunităţi pentru promovarea intereselor ţării noaste pe plan internațional.

Instituţii similare se regăsesc în mai multe ţări precum România, Bulgaria, Estonia, Austria, Muntenegru, Croaţia și Serbia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile