Logo Realitatea.md

Peste 1.000 de locuri de muncă vor fi create în șase localități din țară, cu ajutorul PNUD! Jumătate vor fi ocupate de femei

16 Martie 2017, 16:56 // Economie

Trei oraşe (Ialoveni, Edineţ, Străşeni) şi trei sate (Colibaşi, Cărpineni, Selemet) au primit granturi de câte 20 de mii de dolari de la Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare, prin intermediul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, pentru a impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri la nivel local.

Beneficiari direcți ai proiectelor vor fi circa 200 de întreprinderi mici și mijlocii, producători agricoli, întreprinderi de procesare, din industria textilă, comerț, produse industriale, precum și rezidenți ai parcurilor industriale din municipiul Edineț și orașul Strășeni. Beneficiarii indirecți ai proiectelor implementate vor fi peste 1200 gospodării de fermier din localitățile rurale direct beneficiare și din cele din imediata vecinătate. Ca urmare a desfășurării acestor proiecte, vor fi create 1000 de locuri noi de muncă, dintre care jumătate vor fi ocupate de femei.

„Dezvoltarea localităților depinde de viabilitatea mediului de afaceri local. Acesta este motivul pentru care Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare susține autoritățile publice locale în modernizarea infrastructurii economice pentru atragerea investitorilor în satele și orașele din Moldova. Dezvoltarea economică locală și crearea locurilor de muncă bine plătite acasă este cea mai bună soluție pentru provocările pe care le pune migrația în fața Moldovei”, susține Simone Giger, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

Din valoarea totală de 176 mii USD a proiectelor, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare oferă şase granturi în sumă totală de 120 mii USD, autorităţile locale cofinanţează cu suma de 20 mii USD, iar mediul de afaceri contribuie cu peste 36 mii USD.

„Primăria este principalul liant dintre business şi dezvoltarea comunităţii în ansamblu. În rezultatul acestui proiect, în Cărpineni va fi extinsă reţeaua de gaze naturale, va fi crescută capacitatea reţelei de energie electrică. Astfel ca agenţii economici care activează deja, să-şi poată dubla capacitatea de producţie. În rezultat, populaţia va putea beneficia de 200 locuri noi de muncă”, susţine Ion Cărpineanu, primar de Cărpineni.

Graţie acestor 6 proiecte, va fi îmbunătățită infrastructura de suport a afacerilor (extinderea, construcția de rețele de aprovizionare cu apă, canalizare, energie electrică), vor fi create condiții pentru procesarea producției agricole, oportunități pentru producerea de resurse energetice alternative, condiții pentru atragerea de noi investitori în parcurile industriale, pentru promovarea potențialului local și a oportunităților de investiții.

În total, în cele 6 localități, numărul de locuri noi de muncă ar putea crește cu încă 2000, după finalizarea proiectelor.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5687 0.3348%
USD USD 17.3021 0.2242%
RUB RUB 0.2696 0.4845%
RON RON 4.1142 0.2168%
UAH UAH 0.6406 -0.2025%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile