Logo Realitatea.md

Peste 33 de mii de vaccinuri contra gripei vor ajunge în spitalele și policlinicile din Chișinău

11 Octombrie 2017, 22:25 // Societate

În spitalele și policlinicile din municipiul Chișinău vor ajunge 33 600 doze de vaccin contra gripei. Vaccinurile au fost recepționate de Centrul de Sănătate Publică din Chișinău.

Foto simbol

Astfel, potrivit CSP Chișinău, pentru vaccinarea contra gripei sunt programate următoarele contingente: copiii şi adulţii cu maladii cronice şi stări care favorizează un risc înalt de complicaţii datorate gripei; după indicaţiile medicului de familie vor fi vaccinaţi bolnavii cu astm bronşic; cu insuficienţă renală, respiratorie, cardiovasculară; cu diabet zaharat; cu patologii imunodeficitare, inclusiv HIV/SIDA; trataţi îndelungat cu preparate ce conţin acid salicilic; trataţi periodic cu medicamente imunodepresante, citostatice, iradiere, doze înalte de corticosteroide; prin tuberculoză şi contacţi din focarele de tuberculoză; copiii instituţionalizaţi în orfelinate, case şi şcoli internat, sanatorii; bătrânii şi invalizii instituţionalizaţi în aziluri ș.a.

De asemenea, vor fi vaccinate persoanele din contingentele cu risc sporit de infectare şi de importanţă publică majoră în asigurarea funcţionalităţii serviciilor medicale şi de securitate a statului: lucrătorii ai instituţiilor medico-sanitare publice şi ale altor ministere, departamente; lucrătorii ai instituţiilor de medicină preventivă; studenţii, rezidenţii şi cadrele didactice ale USMF ,,Nicolae Testemiţanu”, antrenaţi în acordarea asistenţei medicale bolnavilor în caz de epidemie de gripă; studenţii şi cadrele didactice ale colegiilor de medicină, antrenaţi în caz de epidemie de gripă; personalul instituţiilor de asistenţă socială; personalul orfelinatelor, caselor şi al şcolilor internat, al sanatoriilor pentru copii; personalul azilurilor pentru bătrâni şi invalizi.

„Vaccinul  gripal  este indicat pentru imunizarea activă şi profilaxia împotriva gripei cauzate de subtipurile A şi B. Este recomandat populaţiei cu risc înalt de complicaţii datorate gripei, inclusiv copiilor de la vârsta de 9 ani”, susțin specialiștii de la CSP Chișinău.

Vaccinul se injectează intramuscular în regiunea muşchiului deltoid în partea superioară a braţului cu o doză unică de 0,5 ml, înainte sau în timpul  sezonului de epidemie de gripă.

Amintim că, acum două zile, la Chișinău a sosit un lot de 200 de mii de vaccinuri, oferit cu titlu de donație de către ,,The Task Force for Global Health”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4820 -0.1316%
USD USD 16.6691 0.1009%
RUB RUB 0.2936 -0.1361%
RON RON 4.4005 0.0114%
UAH UAH 0.6156 -0.1946%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile