Logo Realitatea.md

Pirkka Tapiola: Republica Moldova nu poate fi numită un stat capturat. Vectorul politic e în regulă

03 Decembrie 2015, 19:45 // Actualitate

Șeful delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținute astăzi, că țara noatră "nu poate fi numită un stat capturat", iar experții europeni, care au venit în Republica Moldova, în frunte cu șefa DNA din România, nu vor rezolva problemele existente în țara noastră. "Totul depinde de voința politică pentru a forma un nou Guvern și asigurarea respectării statului de drept și a democrație", a declarat Tapiola.

Foto: realitatea.md

"Țara are nevoie de transformări economice și juridice serioase, dar cu vectorul politic totul e în regulă", a declarat șeful delegației UE în Republica Moldova, scrie noi.md.

Pirkka Tapiola a menționat că misiunea de evaluare va veni cu o constatare reală a situației și va oferi recomandări privind structura și activitățile instituțiilor-cheie ale statului de drept. ”În prezent, situația este un pic complicată, însă Republica Moldova nu este un caz pierdut. Problemele vor fi rezolvate dacă guvernarea și politicul va folosi toate instrumentele și asistenţa din partea UE”, a spus Tapiola.

Menționăm că șefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, șeful-adjunct al Procuraturii din Italia, un viceprocuror al Procuraturii din Belgia, doi judecători din Franța și un reprezentant al Cancelariei Austriei se află la Chișinău din 30 noiembrie, pentru a evalua structura și activitatea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

În luna ianuarie 2016, îşi va începe activitatea cea de-a doua misiune de experţi, care va dura până la sfârşitul lunii martie.

Scopul final al acestui exercițiu este de a oferi sfaturi și recomandări privind structura și activitățile instituțiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiției, sistemul antispălare de bani și sistemul anticorupție.

Menționăm că misiunea a fost organizată cu suportul Delegației Uniunii Europene, în urma unei cereri parvenite din partea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile