Logo Realitatea.md

Plafonul de garantare a depozitelor, achitat în cazul falimentării sau lichidării forţate a unei bănci, va creşte până la 50 de mii de lei

01 Noiembrie 2018, 17:02 // Economie

Plafonul de garantare a depozitelor, achitat în cazul falimentării sau lichidării forţate a unei bănci, va creşte de la 20 de mii de lei până la 50 de mii de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de către legislativ în a doua lectură. 

Foto simbol

Astfel, în cazul în care depozitele unei bănci licenţiate devin indisponibile, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, garantează onorarea acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit, plafonul de garantare fiind de 50 000 lei moldoveneşti. În prezent, acesta este de 20.000 lei, plafon majorat de la 6.000 lei din 1 ianuarie 2018.

Totodată, acțiunile întreprinse de lichidator în cadrul tranzacției de vânzare a băncii, de predare a activelor și de predare a obligațiilor acesteia, urmează a fi finanțate în mărime ce nu depășește suma depozitelor garantate.

Modificările mai prevăd reglementări detaliate a procedurilor de vânzare a datoriilor debitoare cu reducere. Acestea se vor efectua cu respectarea unor condiții. Astfel, decizia de vânzare a datoriilor debitoare trebuie să țină cont de posibilitățile și modalitățile de recuperare a datoriilor, inclusiv, de situația financiară a debitorului, precum și de rezultatele evaluării avantajelor și dezavantajelor modalităților de recuperare a datoriilor. Pentru fiecare modalitate de recuperare a datoriilor urmează a fi evaluată valoarea actualizată netă a încasărilor în funcție de valoarea, scadența, rata dobânzii, existența și valoarea gajului sau altei garanții de rambursare, rata de recuperare a datoriilor.

Banca va solicita evaluarea de către un evaluator certificat a datoriilor debitoare supuse vânzării în cazul în care suma de bază (soldul) a acestora depășește 1 milion de lei.

Datoriile debitoare se vor vinde la licitații cu strigare sau prin cererea de oferte. Prețul inițial de expunere a datoriilor debitoare se stabilește în mărime de cel puțin 90% din suma de bază (soldul) a datoriilor, iar pasul de diminuare a prețului aceluiași lot la următoarele proceduri de vânzare se va stabili în mărime de până la 10% din prețul stabilit la prima expunere.

Potrivit autorilor, reglementarea explicită a tuturor procedurilor va contribui la accelerarea procesului de lichidare silită a băncilor.

Noile reglementări au fost susținute în lectură finală de către 51 de deputați din cei prezenți la ședință.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile