Logo Realitatea.md

Plahotniuc: Reforma Guvernului, implementată de săptămâna viitoare! Șapte ministere vor fi lichidate, iar mai multe agenții - comasate (VIDEO)

10 Mai 2017, 11:35 // Politica

Reforma Guvernului va fi pusă în aplicare săptămâna viitoare, după ce astăzi vom finaliza discuțiile cu colegii din Coaliția de guvernare. Astfel, din cele 16 ministere existente, vor rămâne doar 9, iar numeroase agenții vor fi comasate în una singură. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

„Din motive obiective a durat mult faza pregătitoare, din motive tehnice și politice. Motivele tehnice au presupus identificarea fondurilor necesare, iar cele politice - discuții cu colegii din coaliție. Nu mai putem aștepta implementarea acestei reforme, avem angajamente față de partenerii externi și de cetățenii RM. Ca urmare, am cerut colegilor din Guvern să ne prezinte stadiul de reformă. Am propus colegilor din partid ca imediat ce vom avea discuțiile finale cu colegii din coaliția de guvernare, să trecem imediat săptămâna viitoare la implemetarea reformei.

Această metodă, deși o regăsim în alte state a UE, nu o regăsim în RM. Noi am propus asta acum când s-ar părea că PDM îi convine această formulă matematică. Cei pe care îi numim în funcție trebuie în primul rând să fie profesioniști în domeniu. Urmează să discutăm cu cei din coaliție. Ori reformăm Guvernul, ori nu facem nimic, aici compromisuri nu poate fi ca și în cazul uninominalului, jumătate de măsură nu vor fi. Noi vom merge înainte. Vom respecta toate opiniile, a colegilor din partid, din coaliție, chiar și din opoziție, însă decizia o vom lua în funcție de dorințele majorității cetățenilor.

Astfel, din toate 16 ministere, vor rămâne doar 9 ministere, numărul agențiilor vor scădea, multe agenții vor fi comasate în una singură. Structura pe care o propunem în discuție este următoare: Prim-ministrul 3 vicepriminiștri și 9 ministere:

- Ministerul Economiei și Infrastructurii;
- Ministerul Finanțelor;
- Ministerul de Externe și Integrării Europene;
- Ministerul Afacerilor Interne;
- Ministerul Justiției;
- Ministerul Apărării;
- Ministerul Educației, Culturii și Cercetării;
- Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului;
- Ministerul Sănătății și Protecției Sociale.

Funcțiile mai multor agenții vor fi revăzute, exact cum s-a făcut în cazul Agenției Servicii Publice. Niciun domeniu nu va rămâne descoperit, și aceasta se va vedea imediat după comasarea instituțiilor. După comasare se vor alege profesioniști. Se vor face și economii la bugetul de stat. Sunt foarte multe detalii tehnice la care s-a lucrat. Astăzi am decis să finalizăm discuțiile noastre cu colegii din coaliție și după să dăm mandat Guvernului să o implementeze. Indiferent de costurile politice, noi vom duce până la capăt această reformă”, a spus Plahotniuc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile